понедељак, 16. јул 2012.

O blogeru Sizifu i o tome kako je "zaglavio" u Kragujevcu



Autor teksta: Zoran ILIĆ

Kragujevac je grad za koji bi moglo da se kaže da je okrugao, pa na ćoše. Ko u njemu nije bio, mnogo je propustio. A eto, čačanski bloger Sizif jeste bio, i između ostalog je propustio autobus za Čačak! Što bi se reklo, bolje da nije ni bio! Propustio bi on i poslednji voz za Čačak, ali vozovi između Kragujevca i Čačka ne saobraćaju.

A opet BG bloger Zee Webman je često bio u Kragujevcu: prepodne, popodne, pa čak i u ponoć! Pa, čak i u ponoć onog najvažnijeg dana u godini: 31. decembra.

Jutro svane, a Zee W. je još uvek u gradu. Ne napušta ga, već uzme đačku torbu u šake, pa pravo u školu! Osnovnu jer u tom davnom vremenu on je još uvek bio tinejdžer. 

Šta Zee hoće da kaže, to jest da poruči čačanskom blogeru?! Između ostalog i to da je i on povremeno dospevao u slične situacije.

Na primer, krene iz Trsta, pa zaglavi u Portorožu. Nema autobusa za Rovinj u kom je on tog leta letovao! Ipak je to Kroacija, dok je ovamo buduća "naša dežela" - Slovenija. Dok je tamo, sa one strane granice, Italija, i u njoj Trst. 
 
A Kragujevac i Srbija su tako daleko. Figurativno rečeno: oni su preko sedam gora, i sedam-osam što reka, a što jezera... 

Koliko je Zee razumeo Sizofov prilično razuđen blog zapis, on je na kraju taksijem morao da se vrati u Čačak. 
 
- Nečuveno! - zaključuje Zee. - Jer za razliku od njega, ja to nikada ne bih uradio. Ne bi mi ni palo na pamet da tako nešto uradim! Jer ako si već avanturista, ili šta već jesi, onda to budi do kraja! Nema povlačenja, nema predaje... Već: odremaj na klupi, šetaj gradskim parkom do samog jutra... Smrzavaj se... Ali hrabro sačekaj novi dan, i prvi autobus za Čačak.

Eto, samo toliko o gradu Webmanove mladosti, o čačanskom blogeru Sizifu...   Takođe i o Portorožu, Trstu... Rovinju u Istri...  
 
Da, bilo je tu malo i Čačka, mada ne i reke koja kroz njega protiče - Zapadne Morave. Onda bilo i taksija... 
 
Da, bila je i neka Jelica (bez Gorice) čijoj  je književnoj večeri Sizif prisustvovao. Jelica je kriva za sve,
 
Svi su oni bili, postojali su u tom vremenu koje Zee Webman opisuje, i koje se brzinom svetlosti od nas udaljava i postaje prošlost.

I Zee Webmanu jedino ostaje da napiše the end i da tako okonča svoja analizu bez sinteze Sizifovog boravka u Kragujevcu.

Dakle, sledi obećano -  THE END!

Нема коментара: