уторак, 29. септембар 2015.

ŽAN PROTOZOA: STARA RADNIČKA KOLONIJA

kolonija1
Autor priloga: ŽAN PROTOZOA

Radnička kolonija sagrađena je u okviru obnove zemlje nakon Prvog svetskog rata za potrebe radnika Vojnotehničkog zavoda.
Radničko naselje. Planirano i izgrađeno sa nemačkom preciznošću. Kapija na ulazu. Drvoredi lipa. Pravilno raspoređene stambene zgrade – prizemne sa više stanova. Zidane i drvene. Sa uređenim vrtovima, ali bez ograda. Sa skloništima između zgrada. Park u centru i njemu bina za promenadnu muziku i zgrada Sokolskog društva za vežbe i priredbe.
Entuzijazam i vojnička urednost.
Petrolejke, fenjeri i karbidske lampe. U noći.
Nekada.

Vremenom, naselje biva getoizirano. Polupana ulična rasvet. Šupe pretvorene u najraznovrsnije radionice. Iz limenih buradi preliva prerađeno ulje. Miris mokraće i znoja. Glasna muzika. Povici. Signali tajanstvenog značenja. Osiromašeni radnici. Podvodači. Golubari. Dokonaši, zgubidani i „geoplitički stratezi“. Šverceri. Žiceri na uglu. Večiti opozicionari. Siledžije sa dušom deteta.
Usamljeni marginalci – polusvijet...
Ali, i najbolji i najjeftiniji automehaničari na planeti. Za Zastavine automobile, naravno.
U znamenitosti ovog dela grada ubraja se i autohtona rasa pasa poznata pod imenom „kolonski gonič“. Jedina rasa u čijem opisu narav u neverovatnoj meri dominira nad izgledom. Bez obzira na to da li su patuljasti ili su narasli do veličine teleta, da li su crni, žuti ili šareni, podgrizači ili nadgrizači, sa repom ili bez... nebitno. Ako su podmukli do srži i istrajni u gonjenju – to su „kolonski goniči“!
Ovih dana, ruši se Stara radnička kolonija.
Izgradiće se velelepni tržno-poslovni centar.
Dobri majstori, šverceri, visokoletači i prevrtači snaći će se bilo gde i bilo kad.
No, da li će u novom okruženju opstati „kolonski goniči“?
Teško.
Izumreće.
Zameniće ih cool džet-set čiuvave odevene u najnovije, brendirane modele garderobe za kućne ljubimce.
Otupelih čula, ali sa pedigreom.

kolonija3

5 коментара:

Unknown је рекао...

nemas ti pojma, opisao si mesto kroz koje si verovatno samo prosao, razlog je verovatno imaginarni strah od, kako ih ti nazivas KOLONSKIH GONICA, jedno je dovoljno, NEMAS TI POJMA

Unknown је рекао...

naravno, ja sam jedan od kolonaca, ili mozda GONICA, stidi se

raskokat је рекао...

Sram te bilo,prvo da se razjasnimo ko si kad koristis ijekavicu.Ja sam rodjen u koloniji,toj prljavoj koja smrdi na znoj,garantujem da sam cistiji od tebe,a takodje i za dobar deo ljudi iz kolonije,ne pricam o znoju,vec o obrazu.Stidi se odakle god da si,ne bitno je jer sramno je pisati na ovaj nacin,uzgred budi receno,mnogi pisci,slikari,sportisti,akademski gradjani su bas tu rodjeni.Znam da ne znas o cemu govorim,SRAMOTO GRADA,ako si iz grada.

Dralle је рекао...

Kolonija je bila najurbanije naselje početkom 20.veka.Ko je umeo da gleda video je to.Na našu žalost,takvi,kao ovaj komentator, su od nečeg,što je mogla da bude turistička destinacija(šta bi Ameri napravili od Kolonije?),napravili najveći bezvodni bazen u sunčevom sistemu,uzeli debele pare za kvalitetne,80 god. stare daske i zemlju i znaju da .... o Koloniji koja je mirisala na lipe,roštilj,na komšije,smeh i na KOLONSKE GONIČE,koji su te mnogo brzo proterali kroz naselje do hipodroma pa si tamo,u nekoj štali(IZGLEDA)pokupio sve te mirise. Ti ćeš da pričaš o Koloniji???

Unknown је рекао...

Бoжe koлиko su koлиko cy љyди дрckи kaд нe пoзнajy . JA CAM OДPACЛA У KOЛOНИJИ И ПOНOCНA CAM НA TO PAДНИЧKO НACEЉE И НA MOГ OЦA И MAJKУ НA ШKOЛУ НA KOЛOНИJУ НA COKOЛAНУ jep зaхвaљуjући мoм нaceљу ja caм пoмaлo бoeм у души и вoлим људe ... a мириc липe мe будиo i миpиc kaфe мe ceћa joш нa ћackaњa жeнa дok ceдe вaни и ћackajу. Tи cи cуpoвo oпиcao улицe мoг нaceљa ... и ja ce cмejeм ... jep Tи cи нaивнo oпиcao kpaj у koмe cи caмo видeo РУЖНO a лeпo ниcи ни пoглeдao...