среда, 25. септембар 2013.

NINOSLAV MILENKOVIĆ: Kralj igre na goliće


(Priredio - Z.I.)

Septembra 2013. godine preminuo je moj drug i komšija iz detinjstva Dule Nedeljković. U davnim danima  naše mladosti i detinjstva on je bio kralj igre na male golove ili  "na goliće", kako smo mi tu igru znali da nazivamo.

Dule je stanovao u prvom dvorištu do Toplane. Tačnije rečeno, gradska Toplana je bila u njegovom dvorištu. Tu, ispred njegove kuće i Toplane igrali smo fudbal, kao i na poljančetu ispred Opštine. Isto tako  i na trotoaru preko puta Doma kulture...  Da, to su bili naši fudbalski tereni. Tu smo svakodnevno bili mi, dečaci iz ulica Borisa Kidriča i Moše Pijade. 

Polovina nas je išlo u osnovnu školu Svetozar Marković dok je druga polovina pohađala školu Radoje Domanović. 

U fudbalu i baratanju loptom Dule je bio nenadmašan. Ekipa za koju bi on igrao nikada nije mogla da izgubi. Bio je čarobnjak, kralj igre na male golove. 

Prvu plastičnu loptu u gradu, dobio je upravo Dule od sestre iz Francuske. Lopta je formalno gledano, pripadala Duletu,  ali se ona u kuću nije ni unosila već bi poo ceo dan bila na ulici. Hvala Bogu, uvek je bilo dovoljno da po ceo dan igramo fudbal.

U to vreme jeli smo šećerne table i one crne i gorke čokolade za kuvanje. Nije bilo Milke, ni Nestle čokolade... A onda je stigla i prva prava čokolada iz Francuske. Naravno, opet ju je dobio Dule! Dobio i izneo na ulicu i svako od nas je dobio po jednu kockicu, taman da svi osetimo zadovoljstvo prave čokolade.

Nas dvojica smo k
asnije  bili kolege na fakultetu i na poslu u Institutu za automobile, ali o tome ne želim da pričam. Ono što pamtim ja a i svi mi iz tog kraja jeste naše bezbrižno detinjstvo i prva plastična lopta i prva punjena-filovana čokolada i mnogo fudbala i druženja. 

Nismo posedovali računare, niti smo znali šta su to Internet i Fejsbuk, ali smo imali drugarstvo i druženje i sve što je bilo, bilo je naše, zajedničko. Nekada bilo....

Neka je večna slava mom komšiji Duletu.
(izvor: FEJSBUK)

Нема коментара: