четвртак, 29. октобар 2009.

Odgajivačnica bernskih planinskih pasa "Stanovljanski"

Odgajivačnica "Stanovljanski" jeste prva registrovana odgajivačnica bernskih planinskih pasa južno od Save i Dunava. Nalazi se u centru Šumadije u gradu Kragujevcu, od ranije poznatom centru automobilske industrje.
Mi smo kao odgajivaci, postali takoreci slučajno. Kada smo kupili našeg prvog psa Bigija pocetkom 1995. godine, gotovo ništa nismo znali o ovoj rasi, da bi se zahvaljujuci njemu ,zaljubili u njihov karakter,lepotu i cvrsto rešili da im se potpuno posvetimo. Bigi je potom postao jedan od najuspesnijih pasa koji se pojavio na ovim prostorima.
Nakon Bigija u naš mali bernski svet stupila je i prva zenka - Ursula, prelepa Madarica, koja je svojim dostojanstvenim stavom i karakterom dala posebnu čar i dodatni kvalitet u pripremama za naš odgajivacki posao.
Ursula nam je dala dva legla u kombinaciji sa Bigijem. Štenci su se pokazali izuzetno kvalitetni, sa najboljim karakteristikama od oba roditelja: krupni sa odlicnom dlakom, pravilnim zubalom, dubokim grudnim košem, velikim šapama,... predstavnici rase u pravom smislu reci. Poceli su sa svojim izložbenim nastupima 1998. godine i vec u decembru na CACIB izlozbi u Beogradu prolaseni za najlepsu odgajvacku grupu. Ali na našu velku zalost, sledece, 1999.godine, zbog posledica bobardovanja nase zemlje ,Ursula se razbolela i posle teske bolesti nas napustila.
Najbolji prijatelji naših bernskih pasa su patuljasti šnaucer Dikica , macka Cica i vragolasti macak Gato. Oni svi zajedno jedu, spavaju i igraju se. U mnogim situacijama, pokazali su veliku vezanost i medusobnu ljubav. To pokazuje da bernski psi imaju posebno izgraden osecaj za zajednicu kako sa ljudima, tako i sa svim drugim životinjama koje sa njima dele životni prostor.
Da bi ucvrstili liniju vec 2000 godine ostavljamo od Urusuline i Bigijeve cerke Lole, dve zenke Beki i Belu ,potom dolaze na svet Bigijeve cerke Aska i Alka.. .dalje Mrki,Dina,Tifi..
Biranim kombinacijama odgajivacnica "Stanovljanski" postaje prepoznatljiva po vrlo snaznim i robusnim psima, skladne gradje i izuzetno cvrstog karaktera,i odlicnih HD i ED testova na displaziju kuka i lakta.

(Izvor -- STANOVLJANSKI)

Нема коментара: