петак, 13. јун 2014.

Svetski dan muzike

Svetski Dan Muzike ustanovljen je 21. juna 1982. godine u Francuskoj. Prvi Fete de la Musique održan je u Parizu i od tada je bez prekida slavljen u više od 450 gradova svake godine. Prilagođavajući se kulturnim specifičnostima svake zemlje, postao je popularna međunarodna muzička manifestacija, koja se odigrava na javnim mestima, trgovima, parkovima.


Mi ga obeležavamo i ove godine koncertima u kragujevačkom Velikom parku gde će nastupiti sledeći izvođači:

SORMEH

Iranke Golnar Shahyar i Mona Matbou Riahi i Jelena Popržan iz Srbije formirale su u Beču ovaj uzbudljiv trio koji je , u repertoaru od orijentalnog do balkanskog , pronašao svoj kosmopolitski kompromis u tradicionalnoj jevrejskoj muzici , u originalnim aranžmanima i improvizaciji .
Ove tri umetnice prvu saradnju su imale u “Oficina Art Orchestra” pod vođstvom Alegre Correa. Riahi i Shahyar su već imale iskustva u izvođenju persijske muzike sa svojim triom Gabbeh. Golnar Shahyar i njen bend Choub su svirali jazz inspiriran persijskom tradicijom , a Mona Matbouh Riahi ( najmlađa članica i glavni tekstopisac u ovom sastavu) delila je pozornicu s velikanima kao što su Alim Qasimov , Dijvan Gasparyan i Aynur Dogan . Jelena Popržan je pozicionirana na austrijskoj muzičkoj sceni već nekoliko godina sa svojim duom Catch - Pop String - Strong I kvartetom Popržan / Jokić / Neuner / Petrova .
Persijske , jidiš , jermenske , bugarske , grčke i sefardske pjesme , instrumentalni klezmer i balkanske melodije, poezija pretvorena u muziku, bezvremenske šansone i originalne kompozicije , to je muzika koja otklanja mentalne i stilske granice . Ona je elegantna i tajanstvena kao orijentalne oči oivičene ajlajnerom , što je zapravo i značenje persijske reči " Sormeh ".


FISH IN OIL

Grupa Fish in oil izvodi eklektičnu autorsku instrumentalnu muziku koja koketira sa različitim muzičkim stilovima (filmska muzika, slobodna improvizacija, surf, blues, free jazz, punk, rock'n'roll) izbegavajući da se svrsta u bilo koji od ovih pravaca . Muzika benda reflektuje vreme i podneblje na kom je nastala. Nime, to je intrigantna mešavina zapada i istoka, spoj istorije I savremenosti.
Prvi album, objavljen 2012. od strane SKC Kragujevac, pod asocijativnim naslovom Poluostrvo, sadrži dvanaest kompozicija koje potpisuje gitarista Bratislav Radovanović. Drugi album nazvan Drnch, grupa je objavila u oktobru 2013. za Mascom, neposredno pred Beogradski džez festival na kome je i nastupila.
Pored gitariste i kompozitora Bratislava Radovanovića, članovi “Fish in oil” su ljudi koji iza sebe imaju brojne autorske projekte: saksofonista Dušan Petrović, basista Branislav Radojković, bubnjar Tom Feđa Franklin i perkusionista Papa Nik.


SECRET LIFE

Secret life je proizašao iz delovanja grupe VROOOM sa jedne i komponovanja za brojne pozorišne predstave i razne druge manifestacije sa druge strane, odnosno iz čuđenja koliko malo se muzici u teatru dozvoljava da zaista povede izraz i koliko je jednako redak uvid činjenice da publika na koncertu osim što sluša neminovno i gleda, a da bi ta slika koju vidi mogla biti nešto živopisnije od muzičara na bini. SL čine članovi elektro-rok grupe Vrooom, sastava Svi na pod, Darkwood Dub i drugi vrhunski muzičari beogradske scene razlicitih žanrovskih opredeljenja: Tamara Kojić (vokal), Maja Ivanović (vokal), Andrijana Belović (vokal, klavijature), Džemal al Kisvani, (saksofon), Lav Bratuša (bubanj, elektronski bubanj, loopovi) i Marko Grubić (bas gitara). Nastup grupe nosi naziv “Odvraćanje” i koncipiran je kao poseban muzičko scenski događaj, koncert uz tematski video koji je sinhrono montiran sa ritmom kompozicija

Нема коментара: