петак, 2. октобар 2009.

Naučnici spaljuju diplome

Kragujevac - Većina zaposlenih u Centru za strna žita u Kragujevcu danas će javno da spale svoje diplome, doktorske disertacije i naučne radove.
Revoltirani uslovima u kojima rade, zastarelom opremom u laboratorijama, blokiranim računom i platama koje ne stižu na tekuće račune, juče su u biblioteci Centra iz vitrina počeli da odvajaju svoje ukoričene disertacije, magistarske radove, udžbenike iz kojih su učili i literaturu, koje će po svemu sudeći završiti u vatri.
- Diplome i zvanja doktora nauka za koje smo se godinama mučili nemaju nikakvu svrhu, jer ovde jedva da jedan naučni radnik može normalno da radi. Telefoni su nam isključeni, nema novca za benzin da bi oblilazili polja, oglede radimo polovično - kaže Olivera Nikolić, doktor biotehničkih nauka.
Olivera dodaje da je za sticanje najvišeg akademskog zvanja uložila nekoliko stotina hiljada dinara i šest godina učenja i istraživanja. Spremna je da danas zajedno sa kolegama spali svoje diplome i disertaciju u kojoj se bavila oplemenjivanjem semena pšenice.
Laboratorija u kojoj bi naučni radnici trebalo da izvode oglede izgleda kao da je u njoj vreme stalo. Na policama su poluprazne flaše, epruvete, dok u ćošku ogromne prostorije, još uvek stoji Titova bista. U opremu nije ulagano 20 godina. Kancelarije u kojima naučnici rade izgledaju kao i one sedamdesetih godina prošlog veka. Na komorama za ispitivanje i stvaranje novih sorti pšenice, kukuruza, ovsa i ječma, zalepljena su obaveštenja „oprema je u kvaru“.
A agonija doktora nauka i magistara počela je sa sanacijom zgrade pre osam godina. Blagoje Kovačević, stručni saradnik za proizvodnju semena i ujedno predsednik sindikata, priču započinje donošenjem gumenih čizama, u kojima silazi u podrum prepun izlivene kanalizacije.
- Spor Centra za strna žita sa građevinskom firmom koja je izvodila radove završio se tako da su oni naplatili svoj rad od 22 miliona dinara i blokirali nam račun. Rezultat rada je da u podrumu stojim u fekalijama i vodi do članaka. Ali zašto bi jednog naučnog radnika to trebalo da zanima - kaže Kovačević.
- Spalićemo diplome! Godine učenja nestaće u vatri za pet minuta. A pripremamo i disertacije, udžbenike, literaturu. Od toga bismo mogli da se grejemo cele zime, ionako nemamo para za ugalj. Dolazim na radno mesto, na kome ne može da se radi. Kad nema plate, izdržava me supruga - kaže Kovačević.
Među naučnim radnicima u Centru za strna žita je i Milivoje Milovanović. Najbolji je selekcionar semena. Za 26 godina rada izdvojio je 21 novu sortu strnih žita. Spreman je da bude zajedno sa svojim kolegama u ovom nesvakidašnjem protestu. On je naučni savetnik i doktor biotehničkih nauka.
Njegov mlađi kolega, magistar Vladimir Perišić već je spremio diplome, u koje je od srednje škole pa do titule uložio devet godina učenja. Na pitanje od čega jedan magistar živi, ako mesecima ne prima platu kratko odgovara:
- Izdržavaju me roditelji! (izvor --- BLIC)

Нема коментара: