уторак, 29. септембар 2009.

Demiću Andrićeva nagrada

Žiri Andrićeve nagrade za 2008. godinu saopštio je juče ime njenog dobitnika. Prestižno priznanje koje nosi ime našeg nobelovca pripalo je Mirku Demiću, književniku iz Kragujevca za knjigu pripovedaka „Molski akordi“, u izdanju „Agore“ iz Zrenjanina.
Žiri kojim je predsedavao Miroslav Egerić, doneo je ovu odluku pošto su razmotrene zbirke pripovedaka koje su prispele na konkurs. U obrazloženju žirija se navodi da je laureat „ukrstio različite periode naše prošlosti i istorijske ličnosti sa savremenicima, da bi došao do univerzalnih istina“, dok „fikcioni otklon od činjenica i pitak stil čine Demićeve priče zanimljivim i prijemčivim štivom“, dodaje se u saopštenju žirija.
Inače, u najužem izboru za Andrićevu nagradu bile su i knjige „Američke i druge priče“ Dragana Dragojlovića i „Crnac u beloj košulji“ Vase Pavkovića.
Mirko Demić je rođen 1964. godine u Gornjem Klasniću kod Gline. Objavio knjige proze: Jabuke Hesperida (1990), Slamka u nosu (1996), Ćilibar, med, oskoruša (2001, 2005), Apokrifi o Furtuli (2003), Sluge hirovitog lučonoše (2006), Molski akordi (2008), kao i knjigu publicističkih tekstova Slađenje gorčinom (2008). (izvor --- GLAS JAVNOSTI)

Нема коментара: