уторак, 30. јун 2009.

Mrtvog oca pet dana držali u dnevnoj sobi

Kragujevac - Iako je umro prošlog petka, Kragujevčanin Ranko Dinkić (90) ležao je u mrtvačkom kovčegu u dnevnoj sobi svoje kuće čitavih pet dana, jer članovi njegove porodice nisu imali dovoljno novca da ga sahrane na groblju. Tek kada je njegov sin Dobrivoje počeo u očaju da kopa raku u dvorištu u Ulici Mirjane Kovačević u naselju Bresnica, reagovala je policija. Sahrana na travnjaku, na par metara od ulice je odložena, a zahvaljujući dobrotvoru Životi, juče je pokojni Ranko u pratnji pet članova porodice sahranjen na groblju u selu Teferič.
- Moj otac je radio u gradskoj „Toplani“, bio je penzioner. Oboleo je od raka i u petak sam došla da ga vidim. Zatekla sam ga živog, upalila mu sveću. Od tada je krenula naša muka. Imali smo grobnicu na Varoškom groblju, ali je ona bila zauzeta. Tu mi je sahranjena majka, ali je pre tri godine iznenada umrla snajka. Zato za tatu nije bilo mesta. Tražili su 60.000 dinara za novu grobnicu, ili da platimo 30.000 dinara za proširenje stare. Mi nemamo pare i zato je tata ležao u dnevnoj sobi sve vreme - priča ćerka Radmila Stević.
Kakve su muke snašle porodicu Dinkić, pričaju prve komšije - počeo je da se oseća smrad i da se širi po naselju.
- Znamo naše komšije, oni su pošteni ljudi, ali jako siromašni. Ranko je umro, štampali su mu i plakatu, ali sahrane nije bilo. Onda sam video Dobrivoja kako budakom kopa raku u dvorištu. To je bio kraj, i pozvao sam policiju. Neko je morao da reaguje - kaže komšija.
U Policijskoj upravi Kragujevac kažu da je „uviđajna ekipa izašla na teren“ i da se to desilo na osnovu „prijave komšija“.
- Patrola je videla da familija kopa rupu usred dvorišta. Ušli smo u kuću i tamo zatekli mrtvački sanduk. Na naš zahtev porodica je otvorila kovčeg. Dali smo nalog da on mora da se sahrani na groblju i obećali su nam da će to i da urade. Ovakav slučaj u samom gradu do sada nismo imali - kažu u kragujevačkoj policiji.
Porodica pokojnog Ranka Dinkića kaže da je „bila prinuđena da krene sa sahranom svog najstarijeg člana u dvorištu“. Oni postavljaju pitanje „zašto njihov otac i deda ne bi mogao da bude sahranjen u dvorištu ako je tako učinjeno i sa bivšim predsednikom države Slobodanom Miloševićem“.
- Mi para za sahranu nismo imali. Sanduk smo dobili preko Centra za socijalni rad. Svima smo se, kada je Rano umro, obraćali za pomoć, ali niko nam nije dao ni dinar. A onda se javio Života, koji je za našu muku saznao slučajno. Treba da mu platimo 150 evra, ali kada budemo imali - kažu u porodici Dinkić.
Na mestu ispred kuće pokojnog Ranka Dinkića još stoji iskopana rupa. Na sreću, sahranjen je juče na groblju u prisustvu pet članova porodice. Živeo je sa sinom Dobrivojem i unukom Sanelom.

Нема коментара: