петак, 3. јул 2009.

Protest radnika "Stragarita"

Kragujevac -- Radnici "Stragarita", koje je u stečaju, protestuju dve nedelje jer pokušavaju da spreče Radisava Rodića, vlasnika "ABC kompani", da "otme“ njihovo preduzeće.
Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Živorada Karića, Rodić pokušava da preuzme "Stragarit" iz Stragara kod Kragujevca po osnovu dugovanja koja je napravilo jedno od njegovih preduzeća, kao zakupac "Stragarita", prema drugim Rodićevim kompanijama.
"Stragarit" je i dalje u vlasništvu države i nije privatizovan, iako Rodić pokušava da prisvoji imovinu preduzeća, tvrdi zastupnik poverilaca u stečaju Slobodan Milošević.
Radisav Rodić kao vlasnik "ABC produkt" pre šest godina uzeo je u zakup proizvodnu opremu i angažovao radnike "Stragarita" kako bi organizovao proizvodnju, tvrdi zastupnik stečajnih poverilaca Slobodan Milošević.
On kaže da je ugovor o poslovno tehničkoj saradnji Rodić nešto kasnije ustupao je takođe svojim kompanijama “ABC kompani”, zatim "Belege" i firmi “Ronako”.
Prema rečima radnika u štrajku svih ovih godina dugovi “Stragarita” su se gomilali, uglavnom prema Rodićevim preduzećima.
Milošević tvrdi da Rodić teži da imovinu države Srbije bez primene pravnih normi i procesa privatizacije uknjiži na ime svoje kompanije “ABC kompani”.
Tokom četiri godine koliko je račun “Stragarita” bio u blokadi Rodićeve kompanije kao zakupci zaposlenima nisu uplaćivale penziono i zdravstveno osiguranje pa sada imaju velika dugovanja prema radnicima tvrdi predsednik štrajkačkog odbora Živorad Karić.
Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju, a njen poverenik Branko Perić, umesto da zastupa interese države podnosi podnosi tužbu sudu sa zahtevom da se 108 hektara državnog zemljišta uknjiži u vlasništvo “Stragarita”, kaže zastupnik poverilaca Milošević i dodaje da bi to zemljište uz preduzeće preuzele Rodićeve kompanije po osnovu duga.
Radnici u štrajku ističu da neće napuštati krug preduzeća “Stragarit” dok nadležne državne insitucije ne sprovedu istragu i spreče otimačinu državne imovine. (Izvor: B92)

Нема коментара: