недеља, 31. август 2008.

Kriminalci se sele u Kragujevac

KRAGUJEVAC - Mapa kriminala koju je sačinila kragujevačka policija pokazuje da su najrizičnija naselja u toku protekle dve godine bili Bagremar, Palilule, 21. oktobar, Stara radnička kolonija i Erdoglija. To su mesta na kojima se najčešće prodaje droga ili krade, gde izbijaju tuče sa ozbiljnim posledicama. U policiji upozoravaju da će se sa dolaskom kapitala u Kragujevac doseliti i kriminalci iz drugih gradova.

- Po krađama je najugroženiji centar grada, Prvi maj i Bubanj. Tu ima najviše lokala, butika, ugostiteljskih objekata. U ovim delovima grada je za prvih sedam meseci ove godine bilo 46 krivičnih dela. Kradu se automobili ili, pošto ih lopovi obiju, mobilni telefoni, kasetofoni, torbe. Dešava se da ukradu vozilo samo da bi se odvezli do nekog mesta ili se voze dok ima goriva u rezervoaru. Nedavno smo uhvatili lopova koji je za noć obio šest vozila - kaže Radivoje Dašić, komandir Policijske stanice u Kragujevcu.
Policija je građanina preporučila da zaključavaju svoja vozila, ne nose vredne stvari sa sobom i čuvaju ih kada su na javnim mestima. Za svaki problem ili savet mogu da se obrate reonskom policajcu, koji pazi na njihovo naselje.
- S menjačima, zlatarima i vlasnicima lokala i butika smo organizovali sastanke kako bismo ih naučili da što bolje zaštite imovinu. Rekli smo da treba da postave video-nadzor i alarm koji je direktno povezan s policijom. Pre godinu dana postavljeno je ulično osvetljenje od Pravnog fakulteta do Grudnog odeljenja, gde je bilo nekoliko napada na prolaznike - kaže Dašić.
Broj krivičnih dela u Kragujevcu je za poslednje dve godine prepolovljen. U 2005. godini, registrovano je 2.233, a prošle godine je evidentirano 1.252 krivičnih dela. Bahatost, netoleratnost, dejstvo alkohola i narkotika glavni su uzroci nasilja, ugrožavanja sigurnosti, omalovažavanja i vređanja. Javni red i mir u skoro 90 odsto slučajeva remete muškarci, od 21 do 26 godina, i to u noćnim klubovima i na ulicama.
Lideri u tučama i porodičnom nasilju su naselja Palilule, Bagremar, Stara radnička kolonija i Erdoglija. Tu često muževi maltretiraju svoje žene, a policija je intervenisala uglavnom u večernjim satima, od 18 sati do ponoći. Nasilje u porodici češće je radnim danima nego vikendom, a u 70 odsto slučajeva nasilnici su pod dejstvom alkohola.
Prema rečima načelnika Policijske uprave Kragujevac Ivana Đorovića, mapa kriminala je napravljena, pre svega, radi efikasnijeg delovanja policije.
- Mi sada tačno znamo gde treba unapred da pošaljemo patrole jer smo utvrdili kritična mesta. Kragujevac je grad u ekspanziji, sve je više novca, i zato smo svesni da se kriminalci ovde sele. Imaćemo uskoro, kao prvi u Srbiji, optički prsten koji će obezbediti video-nadzor svih bitnih tačaka u gradu. Da znamo šta radimo, vidi se da u vreme proslave Dana grada, početkom maja ove godine, nije bilo nijednog incidenta. A organizovana su četiri velika koncerta i kroz grad je prošlo više od 100.000 ljudi iz cele Srbije - objašnjava Đorović.
Dragan Pavlović živi u centru grada, u ulici koja se oslanja na glavnu. Tvrdi da mu je automobil kraden više od deset puta.
- Moj „fića“ je stalno otključan jer su ga pozjamljivali i vozili sve dok je u njemu bilo benzina. Bolje da otvorim vrata nego da mi lome brave - kaže Pavlović.
Zorica Simonović radi na trafici u naselju Pivara. Kaže da je, naročito vikendom, teško izdržati celu noć i nositi se s raznim ljudima koji svrate.
- Policija je vredna, ali ne može sve da postigne. Frižider s pivom, koji je postavljen ispred trafike, noću zaključavam lancem i katancem. Dešavalo se više puta da momci zaustave auto i da sve odnesu sa sobom - kaže Zorica.
Policija na osnovu analiza zna i koje su ulice najopasnije - Ulica Kneza Mihaila (bivša JNA), na prvom je mestu. Tu je samo ove godine registrovano 48 remećenja javnog reda i mira, u prevodu tuča i nasilja. Opasne su, naročito u kasnim satima, i ulice Kraljevačkog bataljona (ka naselju Korićani), Dr Jovana Ristića (ka naselju Bresnica) i Save Kovačevića (od centra grada pored Varoškog groblja). (BLIC)

Нема коментара: