недеља, 15. мај 2022.

Prepoznavanje NEPOZNATOG GRADA (Impresije Nepoznatog čitaoca posle čitanja romana Nepoznatog pisca)

 

FACEBOOK, 13. maj 2022.

O ROMANU „NEPOZNATI GRAD     POZNATOG KGB-ovca (KRAGUJEVAČKOG BEOGRAĐANINA) ZORANA ILIĆA   iz pera   NEPOZNATOG ČITAOCA,  čiji će JMBG broj biti naveden na kraju ovog poverljivog dokumenta

(Tekst posvećen labudovima koji su jedne zime očarali NEPOZNATOG, prilikom njegove posete rodnom gradu i jezeru, po kome su plutali vodenom površinom, slično prekookeanskim brodovima, dok su svuda oko njih plovile minijaturne crne patke...)

On ume da priča. On zaista ume da priča. On je prvorazredni pričač, pričator, jedan od retkih, možda i najređi, možda i najluđi u najnegativnijem smislu..., Tales, Pitagora, Arhimed, Fermao, Mika Petrović Alas, Kašanin..., on piše u brojevima, on kao i svi matematički Spartaci rešava zadatke iz tuđih i svojih života, ne priznajući aksiome..., jer ih ne voli, mrzi ih, jer su nepromenljivi, čak i kada su netačni.

On je Ilić, bliži Čajkovskom, nego Lenjinu, on je od rane mladosti UROKAN u ROK, u Prislija, terao je SMAK na konac, bio je, bez njihovog pristanka, osmi SEDMORICE MLADIH, i to sa pravom, jer oni nisu svi bili Kragujevčani, a on, on jeste, on je „Lepeničar“, ali i „lepenjičar“ sa „kragujevačkim“ kajmakom i jajem, prženim na nestakleno oko...

On je i Nepoznati pisac i Nepoznati, junak piščevog, svog i ono što je najbolje po nas, Nepoznate čitaoce, i NJIHOVOG - romana, koji nas je na čas, dva, tri... obrlatio da ne gledamo ni Đokovića, ni Konstraktu, ni Zvezdine zvezde, ni Partizanove partizane..., nego da progutamo, i to odjednom 128 pilula iliti mini poglavlja.                               

 Posle prvog čitanja preporučljivo je i drugo, prosto radi provere da li je možda, kao pravoverni Kragujevčanin, proglasio Lepenicu plovnom, ako ne za dečje brodiće, pravljene od prekookeanske „Borbe“ i samomorske „Politike“, ono za uspomene pravovremeno rođenih u ovom gradu, onih koji su pili vodu iz Grošničke vodojaže, igrali „školice“ u ulicama i parkovima, završavali škole i fakultete i ponosno na zadnjem braniku svog auta nosili oznaku KG.

Nepoznati čitalac, gutač vatre kojom plamte sećanja Nepoznatog pisca, pretočene u priče Nepoznatog, nije se do kraja čitanja opekao žarom, koji će se ponovo rasplamsati u nekim novim životnim jednačinama, čija će nam rešenja ponuditi Poznati pisac u novim poduhvatima osvetljavanja prošlodnevice stada kome zajedno pripadamo!

S poštovanjem, ON, Nepoznati čitalac, Peca (Petrović) Marš

JMBG u renoviranju

Нема коментара: