понедељак, 5. мај 2014.

Novopostavljeni direktor Autosaobraćaja odustao od funkcije, glavna stanica ponovo radi

KRAGUJEVAC - Aca Petrović koga je Nadzorni odbor imenovao na to mesto 15. aprila, odustao je od mesta direktora preduzeća "Autosaobraćaj", rečeno je u Slobodnom sidnikatu tog preduzeća.

Po rečima predsednice tog sindikata, Suzane Marković, Nadzorni odbor će na današnjem sastanku razmatrati situaciju u preduzeću nakon odustanka novoimenovanog direktora od rukovodeće pozicije.

Nadzorni odbor preduzeća "Autosaobraćaj" je sredinom aprila za generalnog direktora imenovao Acu Petrovića iz Kragujevca, koji je bio zaposlen u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS).Tada je imenovano još četvoro rukovodilaca u Autosaobrćaju ali je finansijski direktor odustao od direktorskog mesta.

Markovićeva je najavila da bi glavna autobuska stanica u Kragujevcu od sutra trebalo da i zvanično počne da radi posle višemesčne blokade koja je prestala sredinom aprila.

"Na stanici smo od jutros počeli da dajemo obaveštenja putnicima, prodajemo peronske karte i autobusi drugih prevoznika već koriste našu stanicu za dolazak i odlazak. Karte za prevoz kupuju se i dalje u autobusima", rekla je Markovićeva.
Ona je navela da "Autosaobraćaj" i dalje nema svoja vozila spremna za međugradski saobraćaj.
Deo nezadovoljnih radnika preduzeća "Autosaobraćaj", okupljenih oko Slobodnog sindikata stupio je u generalni štrajk 16. oktobra prošle godine i blokirao glavne autobuske stanice u Kragujevcu, Topoli, Batočini i Lapovu.Nekoliko dana kasnije otpočela je i blokada železničke pruge i magistralnog puta Kragujevac - Kraljevo.
Radnici su tražili isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje staža, socijalni program i rešavanje statusa preduzeća.Blokada pruge i puta je prekinuta posle 43 dana protesta nakon isplate minimalaca i početka realizacije socijalnog programa.
U preduzeću "Autosaobraćaj" čiji je država većinski vlasnik, radi 157 ljudi.


Posle pola godine glavna autobuska stanica ponovo radi

Posle šest i po meseci blokade Glavna autobuska stanica u Kragujevcu danas je počela sa radom, a sutra će i zvanično biti otvorena, izjavio je predsednik Nadzornog organa "Autosaobraćaja" Vladimir Dženopoljac.
"Građani će konačno biti u prilici da na nekom pristojnom stajalištu čekaju autobuse, a prevoznici će ponovo moći da koriste stanične usluge, kao i pre štrajka radnika "Autosaobraćaja" ", rekao je Dženepoljac.
Izražavajući nadu da će do kraja sedmice početi sa radom i autobuske stanice "Autosaobraćaja" u ostalim gradovima Šumadije, Dženepoljac je rekao da je preduzeće u fazi pregovora sa resornim ministarstvom o zadržavanju više od 100 međugradskih linija i da bi u narednih mesec dana trebalo da dobije odgovor.
"U međuvremenu mi radimo na osposobljavanju autobusa za prevoz putnika", rekao je Dženopoljac i istakao da preduzeće formalno ima 45 autobusa, a u voznom stanju četiri-pet, koji mogu brzo da se osposobe.On je dodao da je tim autobusima istekla registracija, tako da je i to problem koji treba rešiti.
Dženopoljac je naglasio i da je "Autosaobraćaj" u postupku traženja novog generalnog direktora, jer nedavno izabrani Aca Petrović, zaposlen u fabrici Fiat automobili Srbija odustao od funkcije, o čijim razlozima nije želeo da govori.
"Po Statutu, preduzeće treba da ima pet izvršnih direktora, od kojih je jedan generalni, a mi trenutno imamo četiri direktora, tako da ćemo od Nacionalne službe zapošljavanja zatražiti potencijalne kandidate", naveo je Dženepoljac.
Predsednica Slobodnog sindikata "Autosaobraćaja" Suzana Marković je izjavila da su prevoznici počeli da koriste stanične usluge, kao i da se na šalterima prodaju peronske karte, ali je naglasila da je skeptična za budućnost preduzeća.
"Nadamo se da će sve izaći na dobro. Lično smatram da je neko debelo stavio šapu na "Autosaobraćaj" i plašim se da ćemo na kraju prestati kao firma da postojimo", rekla je Markovićeva.
(izvor --- KURIR)

Нема коментара: