петак, 30. август 2013.

Mister No ostao bez para u Kragujevcu

Plakat stripadžijske konferencije u Kragujevcu

Kragujevac – Od danas pa sve do nedelje poklonici „devete umetnosti” iz Kragujevca, ali i cele Srbije, imaće priliku da uživaju u brojnim i interesantnim sadržajima četvrte međunarodne strip konferencije „Kragujevac – godine treće”. Prva je, radi razjašnjenja, nosila ime „Kragujevac – godine nulte”. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture, a organizatori su NVO Milenijum i udruženje Svet stripa.

Na tri lokacije u gradu – Studentski kulturni centar (petak, od 17 do 21.30), „Zastavina” bašta (subota, od 10 do 21.30), Dom omladine (nedelja, od 10 do 21.30) – biće održano osam izložbi, a više od 20 strip autora iz zemlje i inostranstva predstaviće svoj opus.

Iz regiona, tj. Banjaluke i Sarajeva, u centar Šumadije stižu Zoran Pejić i Haris Varajić, koji će govoriti o aktivnostima udruženja Deveta dimenzija i Drugi ugao, kao i trenutnoj preokupaciji izdavačkih kuća „Parabelum” i „Agarti komiks”. Školu stripa za najmlađe, što je već tradicija, vodi naš poznati pedagog i ilustrator Vlada Vesović. On će posetiti nekoliko gradskih obdaništa i predškolcima pokazati kako da nacrtaju popularne Diznijeve junake, a svim polaznicima biće uručeni i pokloni.

S posebnim interesovanjem se iščekuje dolazak dvojice značajnih predstavnika italijanske škole stripa, Alesandra Binjaminija i Paolo Bizija, koji će kao autori stripova „Grejstorm” i „Mister No” predstaviti rad čuvene izdavačke kuće „Serđo Boneli editore”.

Kragujevačka konferencija se na najbolji način pridružila sličnim manifestacijama koje se održavaju u Beogradu i Leskovcu. Iz godine u godinu sve je više posetilaca, a poznati engleski teoretičar stripa Pol Gravet nedavno je na svom blogu napisao da je reč o jednoj od najznačajnijih letnjih strip-konferencija koje vredi posetiti.

I pored svega toga, ova četvrta smotra međunarodnog i domaćeg stripa ujedno bi mogla biti i poslednja. Sa skromnih 200.000 dinara, manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture, ali je zato, što nije prvi put, izostala podrška lokalne samouprave.

– Pošto ranije nismo dobili ni dinar, ove godine nismo hteli ni da konkurišemo. Ne znam samo kojim se kriterijumima rukovodi gradska komisija kada odlučuje koje programe u kulturi treba pomoći, a koje ne. Ako im nije dovoljno to što je manifestacija postala relevantna na nacionalnom nivou, onda ne znam šta da im ponudimo. Ove godine sam morao da pozajmim novac kako bih gostima iz Italije kupio avionske karte. Ne želim više to da radim jer ulazim u dugove. Zato će ovo, verovatno, biti poslednja strip-konferencija u Kragujevcu, ili će je organizovati neko drugi – kaže Vlada Paunović iz NVO Milenijum, naglašavajući da je zbog izostanka finansijske podrške grada otkazan planirani dolazak japanskih i strip autora iz SAD.

Tako bi se moglo dogoditi da ovogodišnji dobitnici nagrada za najbolji kratki strip „Branko Plavšić” i „Mladi lav” u konkurenciji najperspektivnijih autora, a koje će biti dodeljene poslednjeg dana manifestacije, u nedelju u Domu omladine, ujedno budu i poslednji nosioci ovih vrednih priznanja.

Stoga i ne čudi što organizatori ove značajne kulturne manifestacije, razočarani odnosom gradske uprave, kažu da je Mister No, posle svega što je prošao sa svojim „pajperom”, doživeo da u „gradu budućnosti”, kako Kragujevac nazivaju lokalni političari, ostane bez para.

(izvor --- POLITIKA)

Нема коментара: