четвртак, 12. април 2012.

FILM 'Kravava bajka' u Domu omladine

(Igrani film „Krvava bajka“ iz 1969. godine, reditelja Branimira Torija Jankovića biće emitovan večeras u Galeriji Doma omladine u okviru petodnevnog seminara „Zaborav bi bio novi zločin“.
Film „Krvava bajka“ je na festivalu u Puli nagrađen srebrnom „Arenom“ za režiju, u Kragujevcu Oktobarskom nagradom, a u Karlovim Varima „Zlatnom ružom“.
„Krvava bajka“ će biti emitovana u 20 časova.
izvor: Šumadijapress)

Branimir Tori Janković (1934-1978)

Rođen 10. oktobra 1934. u selu Barama kod Kragujevca. Izvršio samoubistvo u Beogradu (31 jul 1978).
Bio je težak alkoholičar. ali se pred smrt izlečio. Navodno ga je dotuklo to što je godinama priprema "Igmanski marš" da bi ga onda umesto njega snimio Zdravko Šotra.
Diplomirao glumu na FDU 1974. godine. Glumio u trideset filmova. Živeo boemski.
Prvo se javlja kao scenarista. Potpisuje "Povratak" Živojina Pavlovića, "Pohod" Đorđa Kadijevića, "Quo vadis Živorade" Mila Đukanovića.
Po vlastitom scenariju 1969. režira Krvavu bajku inspirisan pesmom Desanke Maksimović, o streljanju dece i odraslih u Kragujevcu.
1971. snima film "Dan duži od godine" o zatvorenicima puštenim iz zatvora da pomognu raščišćavanje Banje Luke posle zemljotresa.
Ohrabren uspehom Krvave bajke, planira ekranizaciju niza tragičnih priča iz istorije. Emotivno jako vezan za zavičaj.
1972. snima film "Zvezde su oči ratnika" o pokušaju seoske dece da svojim potpisima spasu život svog progresivnog učitelja. Zatim, 1973. godine snima film "Mirko i Slavko" u kome deca preuzimaju ulogu odraslih, streljanih i odvedenih u logor. 1975. snima film "Crvena zemlja" o streljanju 6.000 građana Kraljeva u znak odmazde.
Sanjao je o ekranizaciji Jakovljevićeve Srpske trilogije.

1 коментар:

Unknown је рекао...

Da li ste sigurni da je Tori Jankovic zarsvio glumacku akademiju 1974 godine?