петак, 3. фебруар 2012.

Kragujevac: Kredit od 25.000 evra ga koštao života

KRAGUJEVAČKOM biznismenu Milanu Stevanoviću (58) glave je došao kredit od 25.000 evra. U nastupu očaja, ubio se jer je zbog neplaćenog duga ostao bez kuće vredne 733.000 evra, koja je prodata za gotovo sedam puta manju sumu.
U Srbiji više od 900.000 hipoteka visi nad glavama građanima, a banke u ovom trenutku prodaju oko 500 založenih nekretnina jer njihovi vlasnici nisu mogli da izmiruju preuzete obaveze.
Drama u porodici Stevanović počela je pre oko dve godine, kada je na otplatu stigao dug za kredit koji su uzeli od Fonda za razvoj Republike Srbije. Od pet miliona dinara koje su uzeli 2003. godine, Stevanovići su Fondu vratili polovinu, a ostatak je isplatila banka kojoj su kao garant založili svoju imovinu. Pošto dug nisu vraćali kuća je otišla na doboš u februaru 2010. godine, ali je kupac tada nije preuzeo.
Pred poslednje ročište za prodaju Stevanovići su podneli pisani zahtev za reprogramiranje kredita, koji je odbijen nekoliko dana pre prodaje. Advokata su tek tada angažovali, ali već je bilo kasno jer su rokovi za osporavanje procenjene vrednosti kuće istekli. Nekretnina, koja je procenjena na 733.000 evra, na kraju je prodata za 110.000 evra.

U svojoj nevolji Stevanovići, nažalost, nisu usamljeni. Na dobošu je trenutno oko 500 nekretnina koje su stavljene pod hipoteku za dugove koje njihovi vlasnici nisu mogli da otplaćuju. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji je upisano 919.298 hipoteka. To je čak tri puta više nego pre tri godine.

Među nekretninama koje su otišle na doboš najviše je onih čiji su vlasnici "obični" građani - čak 271. Ostale stanove, kuće, placeve i zgrade koji se prodaju dali su u zalog preduzetnici ili firme.
Slučaj da se nekretnina koja je oduzeta zbog hipoteke prodaje po ceni nižoj od tržišne, što je, prema pričama poznanika, slomilo Milana Stevanovića - uobičajena je praksa.
- Zakon kaže da se nekretnina za koju je aktivirana hipoteka može oglasiti na javnu prodaju ili se prodati direktnom pogodbom - objašnjava Ivan Manevski sa portala "Doboš" na kojem se oglašavaju nekretnine i predmeti na javnoj prodaji i vraćeni sa lizinga. - Kada ide na javnu prodaju, prvi put se određuje minimalna cena od 60 odsto tržišne vrednosti. U drugom pokušaju cena može da bude najmanje 30 procenata tržišne vrednosti. Banke se ipak, uprkos raširenom uverenju, nerado odlučuju da aktiviraju hipoteku i pre toga se uvek trude da u dogovoru sa klijentima pronađu druga rešenja.

Dešava se, međutim, da ni prodaja nekretnine ne bude kraj mukama dužnika. Ako novac koji je zarađen prodajom nije dovoljan, banke mogu da pokrenu tužbu i od klijenta traže da nadoknadi razliku.

*****
MILAN STEVANOVIĆ: CIGLE NATOPLJENE KRVLJU

NEMOJTE nikoga da krivite, tako sam sam odlučio. Nisam mogao da podnesem što sam izgubio kuću jer je svaka cigla natopljena znojem, a sada i krvlju.
Ove reči zapisao je kragujevački preduzetnik Milan Stevanović u svojoj oproštajnoj poruci nekoliko trenutaka pre nego što se ubio u bračnom krevetu. Na očajnički potez odlučio se kada su sudski izvršitelji došli da ga isele iz zgrade koju je izgubio zbog neplaćenog kredita. Dok su izvršitelji i policajci bili u delu zgrade u kojem je smešten poslovni prostor, Stevanović je otišao u spavaću sobu i napisao kratko oproštajno pismo. Legao je u krevet, preko grudi stavio jastuk da bi prigušio pucanj i ispalio metak u srce.
Milanova supruga Mira uverena je da je policija mogla da spreči njegovo samoubistvo.

- Znali su da ima oružje jer je bio lovac - u očaju priča Mira Stevanović.

- Ne mogu da verujem da su dozvolili da se ubije.

Mira kaže da su ona i njen suprug pre tragedije, zajedno sa advokatima, sudskim izvršiteljima i predstavnicima firme koja je kupila njihovu kuću, razgovarali u kancelariji. Molili su ih da odlože iseljenje bar za nekoliko dana, ali je predstavnik firme KMB to odbio.

Porodica se, prema njenim rečima, već bila pomirila sa činjenicom da mora da napusti kuću koju je sama podigla. Iznajmili su i stan, ali su tražili još malo vremena zbog velikog snega i hladnoće.

(izvor --- VEČERNJE NOVOSTI)

Нема коментара: