среда, 26. октобар 2011.

FACEBOOK: ZID PLAČA (drugi deo)

"Činjenica je da se Kragujevac izgrađuje od neke tamo četrdeset pete-pedeset četvrte. Naprečac proradiše fabrike automobila, koža, konzervi, nameštaja, galovih lanaca, konfekcije: ovdašnji prvoborci svim srcem se u Beogradu zalažu za tu izgradnju. Dođoše zidari iz Makedonije i Crne Trave, taljigaši iz Gruže i Levča, prosti radnici iz Vlaške i Južne Srbije, šoferi iz Preka i Podunavlja, inženjeri i tehničari iz Hrvatske i Dalmacije: Šiptari, Mađari, Bunjevci, Slovaci, Šokci, Slovenci i ostali. Nastade tarapana bez boga i zakonodavaca. Pomešaše se smradovi i jezici kao svakojake izmetine u klozetskoj jami, i podzemni izvori reke Lepenice oslabiše i gotovo presahnuše. Bi velika žeđ u svima."
(...)
"Jednom je video novi urbanistički plan i zna: grad je podeljen na osam oblasti obeleženih rimskim brojevima. Ivice budućeg Vavilona ulaze u seoske atare - Mečkovac, Beloševac, Bresnica, Stanovo, Sušica i Majinić već su osvojeni - i gutaju polja kao zmija žabu, kao nesit krkušu. Tri brega i jedno brdo podmeću leđa višespratnicama. Groblje će uskoro biti pritisnuto Zelenim Prodorom. Ševarno jezero preobraziće se u parking-prostor i benzinske pumpe. Brežuljak pored druma i pruge za Lapovo još uvek pripada manjem ciganskom naselju, čađi iz dimnjaka lokomotiva i zadahu obližnje klanice. Lepenica vijuga kroz sve to kao mrtvo crevo u trbuhu leša. Čak i drveće napušta periferiju."
(VIDOSAV STEVANOVIĆ -
priča Zlatan gvozd iz poznate zbirke “Refuz mrtvak”)

::: Komentari :::


Nenad Janković
Kada ovo pročitaš pre skoro četrdeset godina, misliš da Vidosav ne zna ništa. Naročito ovo za garažu i benzinsku pumpu na jezeru Bubanj. Doduše nije mogao čak ni on da predvidi podzemnu garažu na groblju.

Gordana Jacob Rođena Kovačević
PRIČA MI SE UOPSTE NE SVIĐA! Smatram je totalno neobjektivnom. Odrasla sam u tom gradu. Formirala se nekih 70-80-tih i u totalno drugom kontekstu Vreme i mesto kome sam strašno zahvalna, jer me je pripremilo da se nosim sa svim i svakim na ovom svetu Uporedjujuci moj grad sa mestom u kome sada zivim u centru Evrope , nimalo se ne osecam hendikepiranom Verovatno je gospodin autor zrtva trenda centralizovane Srbije i nikada nije osetio" šmek srca Šumadije"

Gordana Jacob Rodjena Kovacevic
neko bi rekao da je bruka ,jer nisam prepoznala tekst objavljen pre..."100" godina Izvinjavam se , ali takve autore nikada nisam zapazala

Gordana Jacob Rodjena Kovacevic
Uzgred Bane mi je objsasnio sustinu Znam o cemu i kome se radi

Gordana Jacob Rodjena Kovacevic
Otici iz Cvetojevca u Francusku ......a ne upoznati pre toga i ne shvatiti desavanja u svojoj okoliniMislim da moze da bude vrlo traumaticno za jadne citaoce

Gordana Jacob Rodjena Kovacevic
‎"Uzgred ova objava mi smeta i vredja moj grad ,skrnavi ga vise nego lokalni urbanisti " BRANKO NESIC

Nenad Maksimović
vidosav je bolje sklepao cak i vojka i savla za potrebe fasistickog rezima slobodana milosevica. ovakav opis kragujevca pisan je za krug dvojke, mnogo frustracije treba da ovako slikovito opises grad. sve u svemu, g. zoran spasojevic je gore vec rekao sta muci vidosava. od njegovog umetnickog izrazaja ostalo je samo jos odvaljivanje od alkohola na seljackom poselu u botunju!

Zoran Ilic
možda bi trebalo vidosava pozvati u ovu grupu? možda i on ima dobar komentar na svoje pisanje iz šezdeset i devete?!

Modesti Slaja Blejz Urosevic
Vidosav je jedan od najboljih srpskih knjizevnika ,a "Refuz mrtvak" je kultna knjiga za POZNAVAOCE srpske i evropske knjizevnosti...ja se na vasem mestu ne bih hvalila time sto niste citali njegove knjige...I to sto radi u Botunju je sjajno....On je vizionar,mislim da uopste niste ukapirali zbog cega je Nesa ovo stavio,,,,A da,ja sam 57,godiste,rodjena Kragujevcanka,i nije mi jasno sta vas u ovom tekstu vredja, sve je apsolutno tacno i jasno...

Gordana Jacob Rodjena Kovacevic
Ovo :evropske mi se posebno dopada Skromnost nam nikada nije bila jaca strana

Nenad Maksimovic
slayo, jos uvek mislim da je poetski izraz g. stevanovica krajnje ogavan, da ' mesanje smrada i svakojake izmetine ' grada kragujevca oseca samo pisac, a svoje licne frustracije dozivljava kroz prizmu ovog grada. u ovom gradu ga ne vole ne zbog toga sto je los pisac, vec zato sto je los covek, ali njemu to ne smeta, nasao je ludog tirseka da bude bolji od njega i o njemu pisao. a da je njegov tirsek ziv, sigurno bi dosao na seljacko komesanje u botunju, mogao bi da pije dzabe. a refuz mrtvak je ' kultna knjiga u evropi ' koliko je i yugo cenjen u americi!

Zoran Ilic
Vidosav kao pisac jec sigurno respektibilan i dostojan poštovanja. On je o urbanizaciji Kg-a progovorio u formi umetničke proze... I mislim da je obvaj odlomak podsticajan za diskusiji kuda nas vodi i dokle nas je dovela - urbanost.

(izvor --- FACEBOOK)

Нема коментара: