четвртак, 10. јун 2010.

Saopštenje za javnost kragujevačke lokalne grupe Sindikalne konfederacije "Anarhosindikalistička inicijativa"

Borba radništva srbije za golu egzistenciju sve češće dobija elemente direktno - demokretskog modela organizovanja koji već duži niz godina promoviše Sindikalna konfederacija "Anarhosindikalistička inicijativa". Sa druge strane, metodologija borbe tj. metod rešavanja problema na liniji radnik – poslodavac bez posrednika, direktnom akcijom, takođe predstavlja metod delovanja koji primenjuje, promoviše, podstiče i preporučuje Sindikalna konfederacija "Anarhosindikalistička inicijativa". Taj model organizovanja odnosno metodologija delovanja primenjena je tokom protesta radnika u kragujevačkoj fabrici "Metal sistemi - tehnika", u periodu od 24. februara do 23. marta 2010. godine, a nakon sedamnaest neisplaćenih zarada, što je ujedno bio i glavni razlog da kragujevački radnici stupe u protest koristeći se, pri tom, najefikasnijim metodama u borbi za ostvarenje svojih pravednih zahteva. Problem radnika fabrike "Metal sistemi - tehnika" sa neisplaćenim zaradama rešen je dvadesetsedmodnevnom blokadom ulaza u krug fabrike.
U krugu fabrike "Filip Kljajić", nekadašnjeg giganta koji je uništen tokom pljačkaške privatizacije, a u kome se nalazi fabrika "Metal sistemi - tehnika", takođe posluje i pogon kompanije "Vaker Nojson", čije se uspešno poslovanje i bogaćenje preko svake mere vlasnika te strane privatne kompanije našlo ugroženim usled borbe radnika za isplatu sedamnaest neisplaćenih zarada, te samim tim borbe radnika za golu egzistenciju. Ugrožavanje "uspešnog" poslovanja kompanije "Vaker Nojson", predstavljalo je povod da se na obespravljene i od strane sindikalnih birokrata izdane radnike izvrši indirektan pritisak i to javnim pretnjama da će austirjska kompanija povući svoje "investicije" u Srbiji ukoliko se blokada ulaza u fabriku nastavi.
Nekoliko meseci nakon okončanja protesta, odnosno isplate sedamnaest neisplaćenih zarada, sve zahvaljujući radikalnom pristupu i primeni anarhosindikalističkih metoda, austijska kompanija "Vaker Nojson" odlučila je da pokrene sudski postupak protiv celokupnog štrajkačkog odbora putem kojeg će pokušati da od Ivana Savića - Predsednika štrajkačkog odbora naplati 17.000 evra, koliko navodno iznosi šteta naneta borbom radnika za ostvarenje svojih pravednih zahteva.

Sindikalna konfederacija "Anarhosindikalistička inicijativa" stoji u odbrani pre svega štrajkačkog odbora "Metal sistemi - tehnika", a samim tim i u odbrani metoda borbe koje i sama Sindikalna konfederacija "Anarhosindikalistička inicijativa" primenjuje, promoviše, podstiče i preporučuje.

U Kragujevcu, 10. juna 2010. godine.

Sekretarijat kragujevačke lokalne grupe Sindikalne konfederacije "Anarhosindikalistička inicijativa"

Нема коментара: