уторак, 21. мај 2013.

Mrtva reka teče kroz Kragujevac

Mrtva reka teče  kroz Kragujevac 
Kragujevac - Mala ali na teritoriji grada Kragujevca najveća reka Lepenica danas je u većem delu toka od 48 kilometara potpuno mrtva. U većem delu toka nema živog sveta i ne mogu da opstanu čak ni najotpornije biljke ni ribe.

Kako saznajemo u Institutu za zaštitu zdravlja, koji je zadužen da kontroliše stanje njenih voda do ulaska u prredgrađa Kragujevca, voda Lepenice je druge kategorije, ali ubrzo prelazi u četvrtu kategoriju. To znači da takva voda ne može da se koristi ni za šta, ni za zalivanje bašta ni za kupanje, a kamoli za spremanje hrane ili piće. U njoj su detektovani teški metali i otrovi raznih vrsta. Ona, zbog svega, pre podseća na otpadni kanal, nego na reku koja je kao dika Kragujevca opevana u pesmama.
Kao glavni zagađivač Lepenice pominje se industrija, pa prema rečima Branislava Nedeljkovića, direktora Centralne laboratorije „Zastave“ i glavnog koordinatora za ekologiju, „sreća je što veliki deo fabrika godinama ne radi, inače bi situacija bila još gora“.
- U sklopu sistema “Zastava” ima 11 postrojenja za preradu otpadnih voda, ali nijedno od njih ne radi jer nema novca za njihovu popravku. Zbog pranja filtera iz lakirnice u fabrici automobila, decenijama je boja vode u reci Lepenici menjana od bele, preko zelene, do crvene. Sada je proizvodnja automobila manja, pa se trudimo da otpad od boja i lakova koji se koriste za farbanje automobila samo prerađujemo i ne ispuštamo u vodu. Ali ima fabrika koje rade i dalje, osim automobila tu je fabrika oružja, energetika, kovačnica... - kaže Nedeljković.
Direktor JKP “Čistoća” Dragoljub Grujović tvrdi da i građani truju reku.
- Uz celu obalu, kroz sela, prigradska naselja i sam grad, stvaraju se divlje deponije. Posebno je kritičan tok kroz “Zastavu”. Ona smetlišta koja su veća od 100 kvadratnih metara registrujemo, a planiramo i da ih počistimo tokom leta u sklopu javnih radova. Tu ima svačega, od pet ambalaže do organskog otpada - kaže Grujović.
Kako saznajemo u Republičkoj vodoprivrednoj inspekciji, reka Lepenica pripada četvrtoj grupi po zagađenosti industrijskim vodama svakakve vrste. Zagađivači su bivša društva Grupe “Zastava”: “Energetika”, “Zastava oružje” i Fabrika automobila, koje ispuštaju otpadne vode u kolektore kanalizacije bez prethodnog prečišćavanja. U tim vodama ima teških metala, najviše gvožđa, nitrata, nitrita, hlorida. Iako te otpadne vode odlaze u gradsko centralno postrojenje u Cvetojevcu, ono nije u mogućnosti da ih prečisti i ispusti na nivou dozvoljenih parametara.
Zagađivači Lepenice su i proizvođači boja, raznih hemijskih preparata, štamparije, mlekare, klanice, perionice, koji otrove ispuštaju u otvorene vodotokove, koji se potom preko pritoka ulivaju u Lepenicu.
- Individualni preduzetnici često nakon proizvodnje boja i hemijskih preparata peru svoje mašine ili kante pune otrova izlivaju u otvoreni vodotok, a perionice otpadne vode oplemenjene raznim deterdžentima ispuštaju u kanalizaciju, iako bi svaka perionica morala da ima ugrađeni taložnik i separator - kažu stručnjaci i napominju da su zagađivači i meštani iz nekoliko naselja koji su kanalizaciju na divlje priključili u vodotokove Lepenice ili direktno u reku.
Reka Lepenica je, realno, najveći kolektor otrova, što je prema modernim ekološkim standardima nedopustivo. Prema Zakonu o vodama, privredni subjekti koji nemaju vodoprivrednu dozvolu nelegalno rade. Dozvola je neophodna za upotrebu i korišćenje voda iz prirodnih i veštačkih vodotokova, kao i za ispuštanje vode u prirodne i veštačke vodotokove, jezera, reke, javnu kanalizaciju.
Republički vodoprivredni inspektor je rešenjem naložio “Energetici” i Fabrici oružja organizovano zahvatanje industrijske vode, ali i ispuštanje otpadnih voda. Nadležni u tim firmama su obećali da će naložene mere sprovesti u ostavljenom roku. Fabrika “Fijat automobili Srbija” najavila je da će u okviru evropskih standarda samoinicijativno ugraditi nove prečišćivače na linijama za proizvodnju vozila “punto”. Ali od svega je, za sada, ostalo samo obećanje, a što se stanje ne menja nabolje svi pravdaju ekonomskom krizom i besparicom.
Kazne za zagađivače su drakonske, od 500.000 do tri miliona dinara za preduzeća, ali ni njih nema.
Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine grada Kragujevca, ocenjuje da uprkos činjenici da jedino Kragujevac južno od Beograda ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kvalitet vode u Lepenici nije zadovoljavajući. Prema njegovim rečima, grad je poverio IZJZ (Institutu za javno zdravlje) kontrolu vazduha i ispravnosti vode i ona se obavlja redovno.
- Lepenicu zagađuje jedan broj nesavesnih građana koji se nisu priključili na kanalizacionu mrežu već fekalije i otpadne vode direktno ili preko pritoka ispuštaju u Lepenicu. U pitanju su mahom meštani koji žive na periferiji grada, u naseljima koja su divlje nikla, kao i iz okolnih sela koji su kanalizaciju priključili u reku - kaže Marinković i podvlači da nijedan od novoizgrađenih objekata u Kragujevcu ne može da dobije upotrebnu dozvolu bez odgovarajuće saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, što znači bez ugrađenih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
(izvor --- BLIC)

1 коментар:

Dejan је рекао...

Klasican problem nezainteresovanih (da ne kazem amatera) politicara koji bih trebali da gledaju problem "sa visine".

Svaki preduzetnik/firma ce da kaze da nema novca, prioriteti su drugi i problem zagadjenje nece preko njihovih ledja.

Ali oni koji upravljaju bih trebali da vide celokupnu sliku. Koliko "stvarno" kosta zagadjenje, sve od prihoda u obliku potencijalnog turizma, eko-poljuprivrede (sve vece na zapadu) do troskova u zdravstvu koji nastaje zbog zagadjenja.

Sto se tice kazne, one su sitne. Drakonski bih bilo da se preduzecima zabrane rad dok ne rese problem nepravilnog drzanja i koriscenja hemikalija i odpada. Za odgovorna lica, licna izreci licne novcane kazne u visini troskova preciscavanja i zatvorska kazna. Pomenute novcane kazne su primerene samo za pojedince, inace nemaju efekta.

Naravno i politicari nisu bez odgovornosti, treba izgraditi mogucnost preciscavanja odpadnih voda za pojedinacna lica, zasto placamo vodu i komunalije inace?

Mozda sanjarim previse, ali od iskustva sa zapada znam da samo po dzepu mozes da kaznis privrednika, a zatvorskom kaznom pojedinca.