четвртак, 25. септембар 2008.

Proizvode struju iz otpadnih voda

KRAGUJEVAC - Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu kod Kragujevca proradiće do kraja oktobra, posle osam godina zastoja. Najmodernije postrojenje, izgrađeno po nemačkoj tehnologiji, jedino takve vrste na Balkanu, prerađuje prljavu vodu iz kanalizacije, proizvodi struju i na energiji godišnje uštedi oko 100.000 evra.

Prema rečima tehničkog direktora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Novice Miloševića, „u renoviranje postrojenja, koje ne radi od bombardovanja, uloženo je ukupno četiri miliona dinara“. Postrojenje je izgrađeno 1990. godine, vredi 20 miliona evra, a kako navode u „Vodovodu i kanalizaciji“, investicija u njegovu popravku će se isplatiti za nepunih godinu dana.
- Toliko je bilo potrebno da se remontuju generatori za proizvodnju struje od biogasa, koji se stvara kao produkt raspadanja organskih materija u otpadnim vodama. U ovom sistemu se otpadna voda prečišćava uz pomoć bakterija i aktivnog uglja. Nakon što prođe kroz više specijalnih bazena, u reku se ispušta čista voda. Ovako se radi jedino u Kragujevcu, dok se u ostalim gradovima u Srbiji, među kojima je i Beograd, sva kanalizacija ispušta direktno u reke i stvara veliko zagađenje - kaže Novica Milošević.
Sistem za prečišćavanje u Cvetojevcu može da preradi 1.520 litara vode u sekundi. Novi gasni generatori, a ima ih dva, proizvode struju koja se koristi za rad „Vodovoda i kanalizacije“, a višak električne energije se ustupa elektrosistemu Srbije. Zato se, kako navode u JKP „Vodovod i kanalizacija“, njima struja naplaćuje po tarifi umanjenoj za 50 odsto. (izvor - BLIC, Beograd)

Нема коментара: