петак, 23. мај 2008.

Voz od Erdeča do Kormana

KRAGUJEVAC - Do kraja naredne godine Kragujevac će formirati lokalnu železnicu koja će prevoziti putnike na relaciji od deset kilometara u zoni. Prema rečima glavnog gradskog stručnjaka za resurse Nebojše Vasiljevića, gradski voz će proraditi tek kada se, kako je predviđeno generalnim urbanističkim planom, trasa vozova „Železnica Srbije“ izmesti sa sadašnje, koja vodi kroz centar grada, na zaobilaznu prugu kroz „Zastavu“.

- Polazna stanica gradskog voza biće u Erdeču, a krajnja u Kormanskom polju. To znači da će njome biti povezane krajnje radne i industrijske zone, kao i najopterećeniji delovi grada uz magistralnu saobraćajnicu i obalu reke Lepenice. Na tom potezu živi oko 100.000 ljudi i oni stalno putuju i prevoze robu - kaže Nebojša Vasiljević.
Prema novom urbanističkom planu, gradiće se i nova autobuska stanica koja treba da bude jedinstvena sa železničkom, ali i putničkom. Teretni terminali će biti na dve nove lokacije, vezane za industrijske zone. Kako tvrde čelnici kragujevačke opštine, do sada je posao oko formiranja gradske železnice išao sporo, pre svega zbog tromosti glomaznog aparata „Železnica Srbije“.
Potrebno je ugasiti i nekoliko slepih koloseka koji se godinama ne koriste, a i nabavka lokomotiva i vagona mora da teče preko ovog javnog državnog preduzeća. Dolazak „Fijata“ će, po najavama, ubrzati i ovaj posao.
Posao prevoza putnika na lokalu železnicom verovatno će biti poveren „Železnicama Srbije“, a to će značajno umanjiti izdvajanja iz gradskog budžeta za prevoz građana. (izvor - BLIC)

Нема коментара: