уторак, 11. март 2008.

Nema interesovanja za fabriku „Zastava“

KRAGUJEVAC - Iako rok za podnošenje dokumentacije za privatizaciju „Zastava automobila“ ističe krajem marta, do sada se niko od velikih proizvođača automobila nije prijavio za kupovinu kragujevačke fabrike.
Kako tvrdi predsednik sindikata ovog preduzeća Zoran Mihajlović, uslovi za kupovinu srpske auto-industrije su da njen budući vlasnik mora da se bavi proizvodnjom vozila i da ima godišnji profit koji se meri milionima evra.
- Razgovori se još uvek vode sa američkim „Dženeral motorsom“, austrijskim „Magna Štajerom“ i jednim kineskim proizvođačem koji godišnje proda više od milion vozila. Naš stav je da tendersku prodaju nema smisla zakazati ukoliko nema pravog kupca. Predstavnici „Dženeral motorsa“ su odložili najavljenu posetu „Zastavi“ do daljnjeg, zbog krizne političke situacije u državi. Glavni gradski stručnjak za privredu Vlado Vučković tvrdi da su obećanja o prodaji „Zastave“ i o pronalasku strateškog partnera koji će uložiti ogroman novac u srpsku automobilsku industriju olako date.
- Interes stranih firmi nije u tržištu, jer je ono u Srbiji definitivno siromašno i malo. Velike kompanije mogu da dođu ovde samo zbog jeftinije proizvodnje i stabilnosti. Ali, celokupna politička situacija „Zastavi“ ne ide u prilog, jer sada skoro niko neće da uloži pare u Srbiju, - kaže Vučković.
Koliko je tržište Srbije siromašno najbolje ilustruje podatak da se na njemu godišnje proda 60.000 novih automobila. U isto vreme, Hrvatska, sa dvostruko manje stanovnika, kupi 80.000 novih vozila.
Sindikat neće odustati od svojih zahteva - da nema otpuštanja 3.900 radnika u naredne tri godine, da najmanje pet godina od kupovine fabrike ne sme da se menja njena delatnost, i da, ukoliko postoji tehnoiloški višak, svaki radnik sa tog spiska može da ode samo svojevoljno uz otpremninu od najmanje 400 evra po godini radnog staža. (BLIC)

Нема коментара: