уторак, 26. фебруар 2008.

Prijateljicu prodao za 2.500 evra

KRAGUJEVAC: Tridesetčetvorogodišnja Kragujevčanka J. P., posle dve godine provedene u ropstvu u Italiji gde je zlostavljana i primoravana na uličnu prostituciju, uspela je da pre dve nedelje pobegne kući. Ona je iskoristila priliku kada su njenog makroa uhapsili karabinjeri, sela je u voz i došla do Trsta, gde se prijavila u konzularno predstavništvo Srbije.
Ubrzo je prebačena u Beograd, a lekari su utvrdili da je prebijena, puna modrica, mršava i u teškom psihofizičkom stanju. Posle njenog bekstva, kragujevačka policija je ušla u trag pripadnicima kriminalne grupe koja je devojku odvela iz Srbije. Pretpostavlja se da ona nije jedina žrtva ove grupe, već da su mnoge devojke na sličan način iz Srbije prodavane kao belo roblje i primoravane na prostituciju u Italiji.
Kako „Blic“ saznaje u Policijskoj upravi Kragujevac, svi pripadnici ove kriminalne grupe su Srbi. Za sada je uhapšen jedino Srećko P. (44) iz Topole, dok se za ostalima traga.
Za dve nedelje rada na ovom slučaja, policija je utvrdila okolnosti pod kojima je J. P. na prevaru odvedena iz Kragujevca, a zatim batinama pune dve godine terana na prostituciju u tri grada u oblastima Emilija Romanja i na primorju. Ona je u roblje prodata za 2.500 evra, a za dve godine mučenja po ulicama severne Italije gazdama je zaradila više stotina hiljada evra.
Načelnik odeljenja za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima Milorad Pavlović objašnjava za „Blic“ da je ovu devojku prevario prijatelj u koga je imala poverenja.
- Taj čovek ima sestru koja radi u Italiji i obećao joj je posao. Poverovala mu je, i pristala da otputuje prvo u Grčku, zbog navodnih „problema sa papirima“. Međutim, čovek koji ju je kupio, odmah joj je oduzeo pasoš i sva dokumenta. Prebacili su je ilegalnim kanalima u Italiju, gde je na ulici radila kao prostitutka. Kako smo do sada saznali, dnevno je imala po desetak mušterija, koje su za odnos plaćale od 50 do 100 evra. Iako je gazdama donosila zaradu od 1.000 evra svakog dana, dobijala je samo 10 evra da kupi hranu. Živela je u najlošijim hotelima, pod stalnim nadzorom, tako da nije mogla da pobegne - kaže Pavlović.
J. P., koja u Kragujevcu ima oca, majku, braću i sestre, često je dobijala batine. Tako je bilo i dva dana pre nego što je iskoristila priliku da pobegne iz ropstva. Makro koji je uhapšen bio je treći po redu koji ju je prodavao od 2006. godine. Sa njom su, istog dana uspele da pobegnu i tri devojke iz Rumunije i dve iz Moldavije, koje su zajedno robovale kao prostitutke. Sve su se spasle tako što su se javile diplomatskim predstavništvima svojih država. Inače, ovo je prvi razotkriveni kriminalni lanac trgovaca belim robljem, koji su vodili isključivo Srbi.

Нема коментара: