понедељак, 20. јануар 2020.

RINGIŠPILSKI NOKTURNO - Epizoda Beli Vs. Čilo



Milan Šerifovic // FACEBOOK

Ne sećam se baš tačno, ali sam mogao tada da imami deset-dvanaest godina. Znači, bile su  rane ŠEZDESETE. Uglavnom, bio je to neki "špic ringišpilske euforije i kulture!?" Sveto mesto, bilo im je, kod palilulske "MALE VAGE".

Tu se sve dogadjalo ! Bio je to, na neki način, oblik društvenog života: tu se izlazlo na provod, tu se javno slušala muzika, tu su se medjusobno gledali mladi... Bilo je to i mesto, za opšte informisanje!?

"Ne valja - bez kralja!" Za deo Kragujevca od pijace pa naviše, prema Zvezdi, to je bio "Beli". Smedj, lep zgodam momak sa svim potrebnim atributima, srednje visine, i klasičnom "Džems Din frizurom".

Mislim da je završio neki metalski zanat. Međutim, njegovu vlast, i titulu, kvario je samo jedan drugi lik koji ga nije - priznavao za "kralja!" Bio je to, stanoviti "Čilac", ili "Čilo", bezmalo... fizički antipod, ali sa "sjajnim referensama": mršav, koščat, brz kao munja, "kruševački domac" i opšti - namazanko!

Jako je ličio na Ričarda Vidmarka, i imao je stvarno, veliko, hrabro srce! Jedna zemlja, a dva gospodara - ne može! Do konačnog obračuna, moralo je doći! Imali za to boljeg mesta, nego kod ringišpila!?

Sreli su se, razmenili po par uvredljivih reči, i rešili, da to reše već jednom: "ferka, jedan na jedan!"
Krenuli su iz gužve, ali... za njima i stotinak ljudi! Takva stvar se ne propušta!

"Beli" je išao napred, "Čilo" za njim. Na 20 metara od "riga", "Beli" svlači u hodu neku jaknu, i ne osvrćući se baca je na zemlju! "Čilo" ide za njim, na par metara. Ja u prvom redu, vidim da je već stisnuo pesnice. Staju, jedan naspram drugog, ali "fajt" ne počinje!? Napetost sve više raste, ništa se ne dogadja!? A, onda munja: "Čilo" napada, i zadaje jedan, skoro beznačajan udarac, desnom rukom!
Ponovo su razdvojeni, pričaju nešto... U stvari su to bili pregovori, da se od meča - odustane! Medjutim, "Beli" traži, da onaj poludarac vrati, pa onda - može! "Čilo" - prihvata! "Beli", na isto mesto gde je dobio udarac, praktično, samo pomiluje svog ljutog protivnika! Njegova čast je spašena, a "Veliki derbi" je završen! Nema pobednika, nema poraženog! Sada, sa ovim zrelošću, jasno mi je, da su u stvari, obojica bili smrtno uplašeni! Znali su, da bi to bio veliki, gadan fajt, jer niko nije bio favorit!

Znali su, da će čak i eventualni pobednik, dobiti baš dobre - batine!

O tom meču, pričalo se danima po Kragujevcu, a spekulacije su bile... najneverovatnije! Sve u
zavisnosti... ko je bio čiji - "fan!"

Нема коментара: