четвртак, 27. август 2009.

Sobe u studenjaku kao u hotelu

Kragujevac - U tri paviljona kragujevačkog Studentskog centra „Vita Janjić” ima mesta za 643 studenta, od kojih će ove jeseni 40 biti smešteno u sobama hotelske kategorije. U tri niška studentska doma adaptirano je 450 soba, pa će 916 studenata ove godine imati daleko bolje uslove za život i rad.
Za kompletno renoviranje deset soba u drugom paviljonu Studentskog centra u Kragujevcu, uključujući i rekonstrukciju mokrih čvorova, iz republičke kase izdvojeno je 2,6 miliona dinara, a deo novca obezbeđen je iz sopstvenih izvora. Zaposleni ovih dana užurbano rade na opremanju soba nameštajem koji je po završetku Univerzijade dopremljen u Kragujevac. Stiglo je 100 kreveta sa dušecima, 40 dvokrilnih i 50 jednokrilnih ormara, 200 radnih stolova, 600 stolica, 1.500 čaršava, 300 ćebadi, isto toliko jastuka i oko 500 jastučnica.
- Pre toga saniran je krov na dugom paviljonu koji je prokišnjavao, dotrajala drvena zamenjena je PVC stolarijom, urađena je fasada sa termoizolacijom, nabavljene savremene mašine za pranje posuđa i dva velika bojlera, kapaciteta 5.000 litara vode na sat, tako da će u svako doba dana i noći biti dovoljno tople vode za potrebe kuhinje i kupanje stanara - kaže Dimitrijević i podseća da je ova ustanova dobitnik Svetosavske nagrade za 2006. godinu. Trudimo se da našim stanarima pružimo što bolji smeštaj i ishranu, pa zato i ne čudi ogromno interesovanje akademaca za dom, gde je i bezbednost na visokom nivou. Nažalost, privilegije mogu da koriste samo najbolji studenti čije školovanje finansira država, koji ispunjavaju i druge kriterijume. Ispod crte svake godine ostaje više od 400 ljudi, što je dovoljno za jedan novi paviljon - veli naš sagovornik.
On navodi da od smeštaja odustane četvoro-petoro, a upražnjena mesta popunjavaju isključivo sa rang-liste „prekobrojnih”.
Konkurs za slobodna mesta je raspisan, s tim što brucoši zahteve treba da podnesu matičnim fakultetima od 1. do 15. septembra, a studenti ostalih godina od 15. septembra do 31. oktobra. Raspodele obavljaju studentske komisije.
Naknade za smeštaj i ishranu u domu „Vita Janjić” su osam puta manje od tržišnih.
Studentski centar ima dva restorana, mlečni, poslastičarnicu, pekaru, koja se trenutno renovira, piceriju i kafiće na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.
U delu restorana „Sloboda” u centru grada mogu da se hrane i građani, a variva iz studentske menze mogu da se kupe u supermarketima „Maksija” na nekoliko lokacija u gradu.
Po porudžbini kuvana jela se dostavljaju i građevinskim firmama za radnike, a tokom leta izdaju se i sobe, mahom organizovanim grupama, koje ovde borave najmanje deset dana, a pansion košta 1.600 dinara. Trenutno u paviljonu „Sloboda” je smešteno oko 200 muzičara, učesnika Osmog međunarodnog festivala kamernih horova. (izvor --- BLIC)

Нема коментара: