уторак, 19. мај 2009.

Otkup kasarne koči dolazak investitora

KRAGUJEVAC - Stari deo "Zastavine" fabrike, koji je grad pre godinu dana otkupio od grupe "Zastava vozila" za 180 miliona dinara, danas je prazan i nema nikakvu funkciju. Šest hiljada kvadratnih metara hala, koje potiču iz 19. veka i predstavljaju početak industrije na Balkanu, i četiri hektara zemljišta u centru grada, čekaju investitore.
Kako je za "Blic" izjavio član gradskog veća zadužen za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević, "bilo je planirano da Emir Kusturica u tom delu grada napravi bioskop i da uredi hale, ali je potrebno da se uloži oko četiri milona evra". To je, kako tvrde odgovorni u Skupštini grada "preveliki ulog za slavnog reditelja" pa će ceo prostor, poznat kao "srpski Mančester", i dalje ostati prazan i neiskorišćen.
- Mi smo deo stare fabrike "Zastave" kupili kako bi zaštitili i sačuvali gradsko jezgro od uništenja. U projektu "Milošev venac" treba da se nađe dvor srpske prestonice, deo grada u kome je začeta industrija, ali čekamo i da se zemljište koje sada zauzima kasarna "Radomir Putnik" podvede pod vlasništvo grada. Mi smo spremni da platimo, ali se čeka da vojska ucrta u katastar jedini objekat koji želi da zadrži - zgradu komande korpusa. Tada ćemo ceo prostor iskoristiti za kulturne sadržaje - kaže Nebojša Vasiljević.
Grad planira da posao oko kupovine kasarne, započet pre više od pet godina, okonča do kraja ove godine. Tada će, kako saznajemo, investitorima biti ponuđeno da po principu zajedničkih ulaganja (grad daje zemljište i objekte, a oni novac, i tako u zajedničkoj firmi zadržava najmanje 30 odsto vlasništva i profita) ovaj deo grada pretvori u posebnu zonu u kojoj će svoje mesto naći nova biblioteka, pozorište, galerije, ali i reprezentativni ugostiteljski objekti.
Kasarna "Radomir Putnik" ima površinu od osam hektara, i na njenom obodu, na mestu koje se graniči sa trgom Mala vaga, treba da se, prema planu gradskih urbanista, napravi nova "Zelena pijaca". Tako će objekat gradske tržnice postati slobodan, kao i ceo plato oko njega, i da se iskoristi za kulturni multimedajlni prostor. Tek tada će, kako planiraju vlasti u Kragujvcu, da se jave zainteresovani za ulaganje u "Milošev venac", rasterećen od tezgi i pijačnih prodavaca. (izvor -- BLIC)

Нема коментара: