уторак, 26. мај 2009.

Direktor bolnice podneo ostavku zbog smrti porodilje

Zbog smrti porodilje Olivere Veljić (39), koja je preminula na Uskrs ove godine, ostavke na svoje funkcije podnelo je troje lekara iz Kliničkog centra i Doma zdravlja u Kragujevcu. Doktor Goran Lukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u KC, ostavku je podneo u petak, dok su dr Dubravka Đukanović, načelnica ginekološko službe u Domu zdravlja, i dr Marina Poskurica ostavke dale juče.
Svi su, kako saznaje “Blic”, ostavke dali iz “moralnih razloga” i ako je rezultat histopatološke analize i veštačenje uzroka smrti porodilje Olivere Veljić pokazao da lekari, u ovom slučaju, “nisu krivi za njenu smrt i ako je bilo određenih proceduralnih grešaka”.
Oliverin porođaj počeo je 28. marta u 23 sata, iskomplikovao se sledećeg jutra oko četiri sata kada joj je pukla materica. Zbog pucanja i trbušne aorte izgubila je mnogo krvi. I pored toga što je odmah prebačena u hiruršku salu i što je izdržala četiri operacije, odstranjena joj je leva noga, deo materice i deo unutrašnjih organa. Porodica nije dozvolila da joj se na zahtev lekara amputira i druga noga. Olivera je dobila sepsu, gangrenu i od posledica takvog stanja preminula je na Uskrs.
Olivera Veljić je u braku sa mužem Danilom bila deset godina i već je imala dve devojčice. U kobnoj noći, 29. marta, rodila je treće, žensko dete, ali su tada nastupile komplikacije i preminula je posle nepune tri sedmice boravka u bolnici.
Njen suprug Danilo Veljić je nakon tragičnog završetka treće trudnoće svoje supruge rekao da “Olivera nikada nije bila bolesna i da nije bila upozorena na bilo kakav rizik od sledeće trudnoće” On je izjavio i da “nije bila upoznata da ima, kako su lekari kasnije tvrdili, urođenu anomaliju krvnih sudova koja je i dovela do pucanja i gubitka krvi tokom porođaja”.
Zbog okolnosti pod kojima je lečena porodilja iz Kragujevca i nastalih komplikacija, Ministarstvo zdravlja je pored inspekcijskog nadzora izvršilo i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada, s ciljem da se utvrde razlozi takvog ishoda lečenja.
- Zaključak vanredne provere je da je tokom praćenja i lečenja porodilje poštovana procedura u skladu sa predviđenim protokolom. Međutim, u toku zbrinjavanja bilo je i propusta, ali oni nisu uticali na smrt pacijentkinje - kaže za “Blic” dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.
On kaže da je Ministarstvo zdravlja svu dokumentaciju prosledilo nadležnom tužilaštvu u Kragujevcu. Takođe, dokumentacija je poslata i Lekarskoj komori kako bi se utvrdilo da li su lekari prekršili medicinsku etiku. (izvor -- BLIC)

Нема коментара: