недеља, 3. јул 2011.

Dom za stara lica u Kragujevcu


Anđu Bežanić iz Goričana kod Čačka, posle samo dvadesetak dana boravka u Domu za stara lica u Kragujevcu, njene dve kćerke su vratile kući zbog nebrige osoblja u Domu, kao i loših uslova smeštaja koju stari dobijaju za cenu od 15.500 do 33.000 dinara. Vladimir Jovanović, direktor Doma za stare Kragujevcu, kaže da uslovi smeštaja ni izbliza ne zadovoljavaju osnovne, a kamoli evropske standarde, jer dugi niz godina gotovo ništa nije ulagano u obnavljanje, adaptaciju i održavanje objekata.
- Bile smo preneražene kada nam je lekar opšte prakse koji je pregledao majku kada smo je vratile iz Doma rekao da je ona zbog opstruktivne bolesti pluća u Domu dobijala lekove za izbacivanje tečnosti, zbog čega joj je krvni pritisak spao na 40/60. Ona zbog toga nije mogla da ustane dvadesetak dana i dobila je rane na leđima - kaže Mileva Šelović, jedna od Anđine dve ćerke koje su majku smestile u Dom 7. maja i platile mesečnu obavezu od 25.000 dinara.
Ona kaže da je razočarana slovima u Gerontološkom centru u Kragujevcu.
- Imala sam sasvim drugačiju predstavu o tim ustanovama pa sam i svojoj deci govorila da, kada zađem u neke godine, i mene odvedu u neku od njih. Posle onoga što sam videla i što je moja majka doživela u Kragujevcu, imam potpuno drugačije mišljenje - kaže Mileva.
Po njenim rečima, već pri prvoj poseti videli su da to nije ono što su očekivali.
- Majku smo zatekli u postelji, jedva je govorila i delovala neizainteresovano za sve oko sebe. Razgovarala sam sa medicinskom sestrom, i ona mi je rekla da se to često dešava kod ljudi u Domu i da oni na taj način iskazuju neki svoj revolt. Prihvatile smo objašnjenje, ali pri drugoj poseti bilo nam je jasno da niko nije pokušao da je malo prošeta i odmah smo je odvele kući - pričaju ćerke.
Uslovi smeštaja u tri od četiri objekta u kragujevačkom Gerontološkom centru, u kome boravi oko 290 korisnika, nezadovoljavajući su. Posebno loše stanje je u stacionaru 2, gde su zbrinuti zavisni ili nepokretni štićenici ne samo iz centralne već i zapadne Srbije, uključujući Čačak i Užice.
- Svesni činjenice da uslovi smeštaja ni izbliza ne zadovoljavaju osnovne, a kamoli evropske standarde, jer dugi niz godina gotovo ništa nije ulagano. Obezbeđeno je 20 miliona dinara za adaptaciju kuhinje, stacionara, dogradnju dnevnog bloka i ugradnju lifta. Novac su izdvojili resorno ministarstvo, donatori iz Italije, delom su iz sopstvenih prihoda - kaže direktor Doma za stare Kragujevcu.

1 коментар:

inkognito је рекао...

Dve sestre su uspele da spase svoju majku a mi ne...nasa je majka umrla gladna ,zedna,bez medicine koja joj je bila svakodnevno potrebna (koja je unapred kupljena od nase strane za celokupnu godinu),ne okupana cak i vise od mesec dana...na dan smrti je izgledala kao skelet..sve zahvaljujuci osoblju doma,doktorici koja joj je tek posle mesec dana dala infuziju i inzulin,koji je morala dobijati svaki dan.. ,,zajedno sa tim istim direktorom ..koji nema pojma sta se desava u zgradama iza njegove kancelarije,iza kancelarije socijalne radnice....tamo se desavaju kriminalna dela....koliko je eura pojedeno na racun nase majke....pocnite od doktorice,glavne sestre,ostalih sestara,pomocnika..pa cak i cistacica..mi cemo ipak pronaci odgovornu osobu za bukvalno receno ubistvo nase majke...pravda se mora izvesti na videlo i pronaci pravi krivac!!!Zato vas dve sestre budite sretne i presretne zato sto vam majka vise nije u kragujevackom domu smrti!!!