субота, 6. август 2022.

Slobodan Lazić · NAŠ MIRKO GLIŠIĆ!

 


Izvor - FACEBOOK

Ako bismo među najpoznatije stanovnike nekadašnjeg kragujevačkog naselja “Abisinija” svrstali: Dragoslava Milojevića-Mošu (fudbaler klubova “Šumadija” i “Radnički”, a kasnije načelnik DB) i Milana Đokovića-Milančeta (predsednika opštine Kragujevac, 1967-1972), onda bi Mirko Glišić (tekstopisac i kompozitor pesama) svakako bio na prvom mestu. 
 
Kada je Mirko sa kragujevačkom grupom “Smak” snimio 1977. pesmu “Crna dama”, ova grupa je po popularnosti prestigla grupu “Bijelo dugme”, a Mirko je postao treći po rangu tekstopisac u Jugoslaviji.
 
Osim sa “Smakom”, sarađivao je sa Slađanom Milošević (pesma “Amsterdam”), a kasnije i sa raznim muzičkim grupama i pevačima novokomponovane muzike.
Najinteresantnije pitanje je svakako – kako je Mirko Glišić postao Abisinac? 
 
Mirko je rođen 1949. godine, u srednjevekovnom mestu Županjevac kod Kalenića, a posle završenog prvog razreda osnovne škole doselio se u kragujevačko naselje “Abisinija” 1958. godine. U njemu je živeo svega šest godina, kada je 1964. najveći deo naselja porušen radi dalje izgradnje “Fabrike automobile - Zastava”.
Zašto Mirka smatramo “pravim Abisincem”? 
 
Svi dečaci su se kupali i lovili ribu u tri kragujevačke reke: Lepenici, Ždraljici i Grošničkoj reci, šutirali lopte i “krpenjače”, sankali na Beloševačkom brdu, zajednički pohađali OŠ “Moma Stanojlović”, ili jednostavno se družili i razgovarali. U svemu tome aktivno je učestvovao i Mirko i mi smo njega smatrali da je oduvek bio stanovnik Abisinije.
 
Ono što je posebno interesantno je činjenica da je Mirko tek kasnije otkrio i pokazao svoj vanserijski talenat i uspeh u oblasti muzičkog stvaralaštva, a nama ostaje zadovoljstvo što ga poznajemo i što smo se družili u detinjstvu.

Нема коментара: