четвртак, 30. новембар 2017.

Kada je Joca Kenac svirao u kragujevačkim "Senkama"

Tekst - Žika Tomić 

Izvor - FACEBOOK


U vreme kada je Joca Kenac svirao u Senkama, Džentri su već prestali da postoje.

Onda smo Asim i ja u "Senke" doveli Komu (Slobodan Kominac). Nas dvojica smo drugari još iz prvog razreda osnovne škole u Raški. Tada smo obojica tamo stanovali.

Kominac je karijeru započeo u (Dalekim) Horizontima posle odlaska Rodoljuba Roćka Zečevića u vojsku,

Po raspadu "Horizonata", Koma osniva "Džentri" dok ja prelazim u "Senke". Onda Cisko odlazi u vojsku, a Asim i ja dovodimo Jocu Kenca u "Senke". Sa njim smo se upoznali na jedinoj gitarijadi odtžanoj u Kragujevcu. On je tada nastupio sa svojom grupom "Spuksi".

Posle toga smo Asim i ja (nas dvojica smo, uglavnom, u to vreme vodili poslove grupe), išli u Jagodinu na njihove igranke.

Jagodina je rokerski populaciono bila mala sredina i posete na igrankama su bile više nego skromne. Tako smo Jocu ubedili da pređe kod nas u "Senke". Držali smo salu Bara Gradskoga doma, i umali veliki broj svirki sa velikom posetom. Tog januara, kada je Joca došao, zaradio je dovoljno da ode u Pulu i kupi "Maršal" pojačalo.

Kao što rekoh, "Džentri" su se tog proleća raspali, i Koma je prešao kod nas u SENKE. To je bila ona postava koja je svirala naposećenije igranke ikada u bašti kragujevačkog Doma JNA. Nabavili smo razglas sa "Binson" kutijama koji je, za to vreme, moćno zvučao. Ta petorka je prethodila kasnijem stvaranju "Smaka" U stvari, tu postavu su činila dvojica iz "Horizonata" (Koma i ja), dvojica iz "Senki" (Asim i Zoran - bas) + Joca (KENAC).

Evo fotke te postave koja je rađena kao reklamni materijal za svirku u Medulinu kraj Pule. Svirku nismo "odradili" jer je kasnila izgradnja prostora u kom je trebalo da nastupimo. Na fotografiji nažalost nema Joce Kenca jer je zakasnio iz Beograda za slikanje.

Dalje se (sve) manje-više zna.

5 коментара:

Zbunjen је рекао...

Jovica Cvetković '' Joca Kenac '' NIKADA nije svirao u grupi pod imenom '' Spux '' . Grupa '' Spux '' je bila grupa iz Smedereva u kojoj je jedno vreme svirao i Dejan Petković kao klavijaturista i vocal i taj bend je jedno vreme svirao u tadašnjem Svetozarevu (u vreme kada su Dejan i Zlata Petkoviž živeli u Svetozarevu - ali to je bilo mnogo kasnije - to je bilo u periodu od 1973. do 1977. godine). Grupa '' Spux '' iz Smedereva je svoj JEDINI nastup u Svetozarevu imala za Doček Nove 1974. godine u Podrumu Pedagoške Akademije - ali i to je bilo mnogo kasnije od dolaska '' Kenca '' u '' Senke '') .

Jovica Cvetković '' Joca Kenac '' je došao u Kragujevac u grupe '' Senke '' kao solo gitarista - kao zamena za Mihaila Cilidisca '' Cisca '' početkom 1970. godine, kada je '' Cisco '' dobio Poziv za vojsku. Tada je '' Joca Kenac '' napustio grupu '' Ponoćne Lampe '' iz Svetozareva zbog tog' poziva da svira sa '' Senkama '' . '' Senke '' sa '' Kencem '' su svirale do kraja aprila meseca 1971. godine, kada je sada '' Kenac '' dobio Poziv za vojsku. '' Kenac '' odlazi u vojsku - u Doboj - u maju mesecu 1971. godine i tada '' Senke '' (pod tim' nazivom) prestaju sa radom, s' tim' što odmah kreću pripreme za osnivanje super - grupe sa područja Centralne Srbije. Te pripreme traju od maja do novembra meseca 1971. godine kada se i formira taqua super grupa koja tada (u novembru mesecu 1971. godine) dobija naziv '' Smak '' prema nazivu Dramskog collage - a '' Smak Sveta '' koji je trebao biti prikazan u pozorištu '' Joakim Vujić '' u Kragujevcu. Prvi javni nastup benda pod imenom '' Smak '' je bio za Dan Republike - 29. novembra 1971. godine u Sali Vatrogasnog doma u Kragujevcu.

Zbunjen је рекао...

Još uvek je '' faza preispitivanja '' kada su se tačno po prvi put upoznali '' Joca Kenac '' i R.M. Točak. Po sledu događaja koji prate muzičku karijeru '' Joce Kenca '' - to se nije moglo desiti pre dolaska '' Kenca '' sa odsluženja Vojnog roka - u leto 1973. godine - u vreme kada je '' Smak '' već '' u najveće '' harao ovim prostorima (osim ako se ne radi o nekom odsustvu '' Kenca '' iz JNA).

Do kraja ove - 2020. godine - biće i javno objavljena kompletna , tačna, verodostojana i crystalno jasna kompletna Wikipedia celokupnog' života i rada u muzici Jovice Cvetkovića '' Joce Kenca '' koja će razrešiti mnoge nedoumice i neslaganja mnogih muzičara iz Jagodine, Beograda i Kragujevca po pitanju tačnih sleda događaja (datumski i hronološki poređano) , obzirom da već pola veka među KG i JA Rockerima toga doba vlada neka '' fama '' po pitanju gitaroške tehnike , umeća sviranja, vladanja na bini i svega ostalog' na relaciji '' Joca Kenac '' i R.M. '' Točak '' . Da bi se sve to valjano obradilo - mora tačno i da se obradi i Biografija R.M. '' Točka '' u periodu od 1966. do 1974. godine - ali - ovaj put - hronološki - po datumima ispoređano, a ne da milijardu site - ova po net - u prepisuju ono što je Petar Janjatović pisao u svojoj '' Ex YU Rock enciklopediji '' pošto se jako dobro zna da je pomenuti Janjatović ceo svoj vek '' vazdizao u nebesa '' New Vawe bendove sa ovih prostora ...

Infinitum је рекао...

Poštovani,
Veliko hvala na ova dva izuuetna komentara...

Zbunjen је рекао...

Malo da ispravim svoja dva ranija komentara najnovijim saznanjima. Pok. jovica Cvetković '' Joca Kenac '' je prvi put upoznao R.M. '' Točka '' najpribližnije ili u februaru ili u martu mesecu 1970. godine kada je sa kragujevačkom grupom '' Senke '' svirao u Čačku. Tada kreće i druženje njih dvojice u upoznavanje Točka sa finesama i stilom sviranja Jimi Hendrix - a od strane '' Joce Kenca '' . Točak odlazi u Belgiju u jesen 1970. godine i tamo tri meseca svira po clubovima uglavnom u Bruxelles - u i vraća se u YU krajem 1970. godine. U to vrem,e pok. '' Joca Kenac '' još uvek svira u Kragujevcu - najverovatnije - još uvek u '' Senkama '' . Ideja o stvaranju '' super grupe '' nastaje u Mostaru gde su vojsku služili kraljevčanin S.S. '' Kepa '' i Čačanin Dragan Albić '' Biska '' koji preporučuje Točka kao gitaristu koji bi svirao u toj novoj '' super grupi '' . Reč je za period od januara do kraja aprila meseca 1971. godine. U tom' periodu je pok. '' Joca Kenac '' još uvek svirao u Kragujevcu - i može biti da je baš u to vreme takođe nastala isto ta ideja o formiranju '' super grupe '' . Prema '' dešifrovanju '' knjige '' Nevidljive terazije '' S.S. '' Kepe '' - trebalo bi da je baš u tom' periodu i Zoran Milanović (tada šef grupe '' Senke '') čuvši za Točka predlagao da upravo on '' smeni '' Kenca '' na gitari, pošto je '' kenac '' otišao u vojsku početkom maja meseca 1971. godine. Za sada toliko u vezi ispravki na moja dva ranija komentara, a - u budućnosti - možda i objavim kompletnu Wikipediju za celokupan muzički opus '' Joce Kenca '' samo što mi za takav posao nedostaju tačne referenze (novinski članci jagodinskih, beogradskih i kragujevačkih glasila za period od 1964. pa sve do 1979. godine). To će biti veoma teško pronaći, a pisati priču za Wikipediju bez jasnih referenzi - teško da će moći da opstane ...

Жика Томић је рекао...

Драги пријатељу, ова последња објава пуна је претпоставки и нетачних података. Знам добро како су се ствари одвијале јер сам оснивач "Далеких хоризоната" а касније, по њиховом распаду и члан "Сенки" који је и предложио заједно са бубњарем Асимом да доведемо Јоцу Кенца. По распаду "Сенки" Кома, Војкан и Миша Николић раде при Дому омладине мјузиклн"Врт" по угледу на "Косу". Тада је Војкан предложио Коми да иду у Чачак јер је тамо чуо једног доброг гитаристу. То је био Точак. Кома ми је причао да је предлог те прве поставе био са Војканом на бубњевима. Међутим, Точак је већ у неколико наврата сарађивао са Кепом и није хте групу без Кепе. Пошто је Кепа имао уговорен аранжман са неким оркестром, о истека тог уговора, бибњев е је свитао Асим Мујевић, бивши бубњар "Сенки".Тог лета су у таквој постави и свирали у Омладимском центру (МОЦ) у Дубровнику. Тек по повратку са мора у групу долази Кепа, а Асим води менаџерске послове.
ПС Зоран Милановић никада није шеф "Сенки".