уторак, 4. октобар 2011.

Skrnavili ste svetinje NOR-a

Kragujevac -
Povodom protivljenja Gradskog odbora DS u Kragujevcu da se iz centra grada, zarad najavljene izgradnje podzemne garaže i novog trga, na novu (obližnju) lokaciju izmesti Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjene žrtve fašizma, juče se oglasio ovdašnji ogranak SUBNOR-a, koji je, inače, „prozvan“ u saopštenju demokrata.
Kragujevački DS je, podsetimo, u svom obraćanju javnosti, između ostalog, konstatovao da je stav lokalne vlasti o izmeštanju Spomen-kosturnice iz centra grada „anticivilizacijski, antihrišćanski i antidruštveni“. Demokrate su utvrdile da SUBNOR, koji je načelno pristao da se Spomen kosturnica izmesti, čini „šačica pojedinaca“.
Elem, SUBNOR u reagovanju na saopštenje demokrata najpre navodi da je stav te organizacije, da se neće dozvoliti skrnavljenje spomenika iz NOR-a i revolucije i prekrajanje istorije, kao ni bilo šta slično što bi povredilo seni poginulih i uznemirilo njihove potomke, dovoljno jasan i nedvosmislen. Rukovodstvo SUBNOR-a potom pita demokrate: Otkud njihova iznenadna briga o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe?
- Zar niste i vi u „petooktobarskoj revoluciji“ zdušno učestvovali u skrnavljenju svetinja NOR-a? Zar ste zaboravili da ste, u saradnji sa ostalim „demokratskim snagama“, menjali nazive ulica koje su nosile imena heroja Dušana Dugalića, Toze Dragovića, Bože Petrovića, Miljka Tošića, Filipa Kljajića i mnogih drugih - pita SUBNOR demokrate u Kragujevcu i navodi da je ta boračka organizacija, zajedno sa potomcima ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, za godinu dana obnovila 26 spomen-obeležja, podigla spomenik Crvenoarmejcima na kragujevačkom Varoškom groblju, vratila crveni barjak samouprave ispred Doma sindikata.
SUBNOR na kraju svog reagovanja poručuje demokratama da nemaju „nikakvo moralno, niti bilo koje drugo pravo da obmanjuju javnost i naprasno postaju dušebrižnici i zaštitnici spomenika NOR-a i revolucije, kako bi jeftinim marketinškim potezima dobili koji glas birača više“.
(izvor --- www.danas.rs)

Нема коментара: