понедељак, 8. август 2011.

Veče kada je Koma postao član “Dalekih Horizonata”


(iz istorije KG rokenrola)

Diskusija koja sledi je vođena pre nekoliko godinua na “Serbian cafeu”.

Diskutant potpisan nick name-om Golubar sa brda navodi sledeće podatke o Horizontima

"Godina osnivanja Horizonata, prvog kragujevačkog rok-sastava, jeste 1964. a nastali su u sokacima pored železničke pruge kada se pređe “Viseći most" u Sarajlijinoj ulici. Ostali su zapamćeni po fenomenalnom orguljašu. Pre par godina u avionu za New Orleans pita me gospodin iz Zagreba o starim YU-bendovima i pomene Horizonte. Ljudi ih se sećaju, zaista neverovatno!"

Na pitanje:
“Da li znaš da li su učestvovali na gitarijadama, jesu li snimili neki singl, čije su kompozicije izvodili... Da li su pevali na engleskom ili srpskom?"
 
Golubar odgovara sledeće:
"Horizonti su imali vlastiti repertoar, a svirali su i poznate obrade (covers). U Zagrebu kruži informacija da su neki snimci rađeni davnih šezdesetih za Radio Priboj na Limu, i da ih je izvesni inženjer FAP-a prodao nekom rok-kritičaru na zagrebačkom Velesajmu."

Doprinos diskusiji o počecima kragujevačkog rokenrola daje i Danko M. sledećim komentarom:

“Sa Horizontima sam počeo da se družim u vreme kada je Koma (Slobodan Kominac) ušao u grupu, a njega sam poznavao jer smo stanovali u istoj zgradi. Sećam se večeri kada je išao na audiciju kod Žike (Tomića, 1947.g Kraljevo) tadašnjeg orguljaša grupe koji je stanovao u blizini “Visećeg mosta”. Kominac je pevao ama baš sve, ali su mu Stounsi najviše ležali, pa je te vešeri pevao njihove pesme. Naravno, primljen je iz taka.
 
Horizonti su nastupali u Vatrogasnom domu, Medicinskoj školi, na Mašinskom fakultetu, u Domu kulture... 

Na gitarijadi u Beogradu osvajaju prvo mesto. U ponovljenom glasanju žirija, a na insistiranje guzonja iz Beograda, pobeđuju Crni biseri. 

Najveću atrakciju u publici predstavljao je naš Kragujevčanin Pera Duh koji se kretao kroz masu kao sendvich-man sa natpisom:
 
 Horizonti su najbolji.”

4 коментара:

danko је рекао...

Hvala na sećanju.Za istoriju KG rock muzike još jedan podatak: pevač pre Kome u Horizontima bio je Roćko rođeni brat Žarka Zečevića iz Partizana

Infinitum је рекао...

Danko,
hvala na komentaru,
ali ovo (nažalost) nije stari dobri serbian kafe pa se diskusija neće razviti.
pozdrav!

Zoran B. Petrović је рекао...

Роћко, Жарко Зечевић, није некакав брат, некаквог Зечевића,
већ је управо тај Жарко Зекчевић "из Партзизана".

Кома, нажалост, никад га нисам упознао како треба,(отишао сам на студије режије тог лета - 1968.) дошао је у ХОРИЗОНТЕ после заједничког наступа у Заставиној биоскопској сали, преко моста, са београдском групом The Best Nothing. То је био мој последњи наступ са "ДАЛЕКИМ ХОРИЗОНТИМА".


Име групи је кумовао Роћко, а на основу филма Френка Капре - Широки хоризонти.

Тај податак сам често наводио својим студентима режије, као куриозитет !

Zoran B. Petrović је рекао...

Zovem se Zoran B. Petrović.

Nažalost, moram da kažem da se nikakve "BEOGRADSKE" guzonje nisu pojavile na GITARIJADI u Hali 2 Beogradskog sajma, i da mi - DALEKI HORIZONTI, - NISMO OSVOJILI NIKAKVO PRVO MESTO. Bili smo veoma dobri, svirali smo na instrumentima Beogradskih SENKI (Zemunca, mog počivšeg prijatelja - Zorana Miščevića),i vratili se u Kragujevac kao značajna rok grupa.


Istine radi,
svako je ljudsko pamćenje lično i nepouzdano.
Moje pamćenje kaže ovako. Ako nisam u pravu, ispraviće me oni koji bolje pamte !!!