четвртак, 5. новембар 2009.

U sudskoj arhivi i tandžare i oklagije

Blic: U sudskoj arhivi i tandžare i oklagije

U podzemnom lavirintu zgrade kragujevačkog suda krije se na stotine hiljada priča običnih ljudi koji su se u proteklih pola veka našli pred sudijom tražeći pravdu ili su sedeli na optuženičkoj klupi.
Svaka svađa oko međe, deobe, preljube, razvoda, komšijske i rođačke razmirice uz pomoć motki, vila i grabulja zapisane su i, što po zakonu, što od zaborava, sačuvane na skoro kilometarskim policama Arhiva Opštinskog suda u Kragujevcu.
Svaki proces koji se vodio u jednoj od sudnica ostavio je svoj pisani trag. Trenutno se u arhivu nalazi od pola miliona do 800.000 predmeta. Bez obzira na to kako se slučaj završi, na kraju se spakuje u fasciklu koja dobije svoj broj i mesto na polici.
U podrumu suda radi arhivar Radovan - Raša Perović, koji kaže da svoje mesto u arhivu, osim pisanih predmeta, imaju i rekviziti kojima su stranke pokušavale da uzmu pravdu u svoje ruke i tako dospele pred sudiju.
Raša iz ormara vadi satare, šrafcigere, ručno pravljene tandžare kojima su se komšije razračunavale. Tu je i oklagija uz pomoć koje se završila jedna ljubavna priča. Motikom, koja se već nekoliko godina čuva u arhivu, rođena braća su pokušala da podele imovinu, a do nje stoji kolac. Njegov primer je oko deset centimetara i na vrhu mu fali dobro parče ivera. Kolac se polomio preko leđa jednog ljubavnika kada je u nezgodnom trenutku naišao zakoniti muž izvesne gospođe.
Među svim oruđem i oružjem čuva se i knjiga Paol Koelja “Dnevnik” u slučaju koji se vodi za falsifikovanje i povredu autorskih prava. Istim povodom tu se nalaze i pune kutije lekarskih lažnih recepata, kao i nekoliko stotina lažnih srećki zbog kojih se vodio postupak za falsifikovanje lozova.
”Svaka dobija “, kaže Raša i pokazuje lozove čija je “vrednost” dva miliona dinara.
Arhiv Opštinskog suda ukrašavaju i rogovi jelena koji su zaplenjeni u postupku u kome se sumnjalo da je u pitanju krivolov. Lovci su oslobođeni krivice, ali su trofeje poklonili za istoriju.
Sudski arhivar Radovan - Raša Perović kaže da u svako doba dana i noći zna u kojoj od pet ogromnih prostorija se nalazi koji predmet. Svi su razvrstani po godinama.
”U belim fasciklama su predmeti iz ostavinskih postupaka, zeleni su parnični, a u žutim omotima su procesi vođeni po krivičnom zakonu. U roze fasciklama su razvodi. Predmeti iz oblasti deoba, nasleđa i testamenti se čuvaju trajno. Posle 30 godina premeštaju se u istorijske arhive, a ostali, kada im istekne zakonski rok čuvanja, uništavaju se “, kaže arhivar Raša Perović.
U sudskom arhivu u Kragujevcu predmeti se čuvaju od 1945. godine, ali ima i pisanih dokumenata koji datiraju i od 1920. godine. Jedna od prostorija prepuna je rukom pisanih testamenata i ostalih dokumenata kojima su uređivani imovinski odnosi.
Predratni domaćini nisu ništa prepuštali slučaju, te su u svojim testamentarnim zaveštanjima navodili šta kome pripada, makar se radilo i o jastucima, jorganima ili o šerpama i viljuškama.
Ipak, najviše je predmeta o dugovanjima, što za struju ili vodu, koja su zbog mnogobrojnih ekonomskih kriza proteklih decenija nesavesne platiše dovodile na sud. (izvor -- MONDO)

Нема коментара: