субота, 5. септембар 2009.

FACEBOOK: Lepenica Лепеница Kragujevac

Име: Lepenica Лепеница Kragujevac
Категорија: Географија - Крајеви града
Opis: (Za sve poštovaoce Kragujevca, gde god da su. Za sve Kragujevčane koji drže do identiteta rodnog grada. Za sve koji bi mogli/morali da vrate sjaj Lepenici!)
Lepenica, reka u Šumadiji, leva pritoka Velike Morave.
Lepenica, je najveća i najznačajnija reka opštine Kragujevac. Izvire na Gledićkim planinama kod brda Stolice u Goločelu, a uliva se u Veliku Moravu kao leva pritoka kod Miljkovog manastira. Od izvora Studenca teče od jugozapada u pravcu severoistoka kroz Kragujevačku kotlinu do brda Šupljaja u Badnjevcu, zatim teče prema istoku kroz Badnjevačku kotlinu. Dužina toka Lepenice je 48 km. Ranije je dužina toka iznosila 60 km jer je Lepenica tekla uporedo sa tokom Morave pored Lapova i Markovca. Međutim, od velike poplave 1897. godine, ona je kod Rogota skrenula tok prema istoku. Time je skratila prvobitni tok za 12 km.
Lepenica prosečno daje blizu 3m³ vode Velikoj Moravi. Pri niskom vodostaju, za vreme većih suša, Lepenicom teče oko 30 litara vode u sekundi. Najveći vodostaj zabeležen je od 920.000 litara u sekundi. Na području Grada Kragujevca Lepenica prima svoje najveće pritoke u Kragujevačkoj kotlini: Dračku reku, Divostinski potok, Erdoglijski potok, Sušički potok, Petrovačku reku i Cvetojevački potok s leve strane, a Grošničku reku, Ždraljicu, Bresnički potok i Kormanski potok s desne strane.

(izvor -- FACEBOOK)

Нема коментара: