уторак, 25. август 2009.

Mali akcionari nastavili blokadu ispred fabrike

Kragujevac - Bivši radnici fabrike „22. decembar“, koji su preksinoć na silu izbačeni iz kruga fabrike u kojoj su bez prestanka protestovali poslednja četiri meseca, i juče su nastavili blokadu ulice 19. oktobra i okupljanje ispred ulaza u preduzeće. Njih su u nedelju, oko 18 sati, iz prostorija kantine izneli pripadnici obezbeđenja, a u tuči koja je nastala povređena su dva radnika.
Kako je za „Blic“ izjavio Velimir Lazić, predstavnik manjinskih akcionara, kojih ima 916, oni „neće odustati od protesta, jer radnici traže ono što im pripada, a imaju 15 odsto akcija“ u ovom, inače privatizovanom preduzeću.
- Nismo dali da se rasproda sva imovina, jer smo i mi njeni vlasnici. Zato je grupa od tridesetak radnika stalno dežurala. Momci u crnim majicama, većina su navijači FK Radničkog, upali su u krug fabrike i počeli da viču, da tuku, lome sve pred sobom. Koristili su suzavac i palice. Tukli su stare ljude, od kojih su mnogi hronični bolesnici. Tražimo od države da reaguje, i da zaštiti naša prava - kaže Lazić.
U pravoj drami, koja je trajala čitavu noć, bez prestanka je trajalo koškanje radnika i momaka iz obezbeđenja. U dva navrata, iz fabrike je u masu bačen suzavac, pa su posledice trpeli i pripadnici policije. Hitna pomoć je na previjanje prevezla Nenada Dabovića, koji je dobio posekotine od slomljenog stakla. Sve vreme je u ulici koja vodi kraj fabrike zaustavljen saobraćaj, jer oko 20 žena sedi na asfaltu i ne dozvoljava nikome da prođe.
Policija je saopštila da je „pored dva akcionara povređen i jedan radik obezbeđenja“. Navodi se i da je „polomljena ograda na preduzeću“, i da je u pretresu kod jednog momka iz obezbeđenja „pronađen električni šok“ - aparat koji služi za trenutno onesposobljavanje ljudi.
Kako bi se sprečili sukobi, u 23 sata pretprošle noći pred „22. decembar“ su stigle jake snage žandarmerije, u tri autobusa i oko deset specijalnih vozila. Oni su tu ostali i dalje, dok se problem ne razreši.
Predsednica Upravnog odbora nekadašnjeg „22. decembra“, a sada „Trgovine 22“ Nataša Milićević kaže za „Blic“ da su „uzaludni bili svi pozivi državnim organima da reaguju i da razreše tešku situaciju“.
- Preduzeće je kupljeno po zakonu, a manjinski akcionari neće da uzmu nadoknadu koja im pripada po svim propisima, a to je danas 1.000 dinara po akciji. Istovremeno drže firmu u blokadi, i ne daju nam da radimo i da se razvijamo. Niko ne shvata da je to dobro i za nih, jer im tako raste vrednost akcija. Do sada smo, samo ove godine, imali pregovore sa pet strateških partnera. Svi su odustali od ulaganja zbog njihovog protesta - kaže Nataša Milićević i tvrdi da je firma „morala da angažuje privatno obezbeđenje, jer na drugi način nije mogla da oslobodi fabriku“, i da je „jasna odluka suda da manjinski akcionari nemaju pravo da borave u firmi“. (izvor --- BLIC)

Нема коментара: