понедељак, 24. август 2009.

KRAGUJEVAC, FABRIKA 22. DECEMBAR - IZVESTAJ SA LICA MESTA

KRAGUJEVAC - Članovi revolucionarne levičarkse organizacije Narodni front su danas, 24. avgusta, stupili u kontakt sa radnicima i radnicama kragujevačke fabrike "22. Decembar".
Radnici "22. Decembra", pretučeni su naveče 23. Avgusta, od strane 50 batinaša koji su privatno obezbeđenje vlasnika firme. Ovo „privatno obezbeđenje“ zapravo su bili neonacisti, pripadnici navijačke grupe „Crveni đavoli“ obučeni u majce obezbeđenja. Boraveći tamo videli smo: unesrećene radnike, pretučene, obespravljene, gladne i žedne dok su sedeli ispred svoje fabrike. U pitanju su pretežno žene. Radnice su blokirale put koji prolazi pored fabrike 22. Decembar. Propušteno je samo jedno vozilo hitne pomoći. Na kapiji fabrike stoji kordon od 30 policajaca, dok u parku, 200 metara niže, odmara druga grupa policajaca slične brojnosti. Kordon na kapiji ima zadatak da štiti direktora i rođenog brata vlasnika firme koji se nalaze unutra sa grupom od 50 neonacista, svojih privatnih batinaša.
Kroz razgovor sa štrajkačima saznali smo sledeće: direktor firme je na licu mesta, pred očima gladnih radnika, koji mesecima nisu primili platu, podelio po 100 eura svakom pripadniku privatnog obezbeđenja za dobro obavljen posao. Dalje, u sukobu radnika i privatnog obezbeđenja, direktor 22. Decembra lično je polivao suzavcem radnike koji su prethodno bili pretučeni. U trenutku napada u fabrici se nalazilo svega 4 muškarca i preko 40 žena. Neki od pretučenih radnika imaju i ozbiljnije povrede.
Radnici fabrike 22. Decembar očekuju bezuslovnu podršku svih koji nisu plaćenici gazde i države. Radnici žele da se vrate u svoju fabriku koju su, kako naglašavaju, sami izgradili. Moral radnika, kako nam reče jedan od njih, nije na najvišem nivou, ali i dalje ima prostora za ozbiljniji kontra-napad i preuzimanje fabrike. Takođe, prema njegovom mišljenju, koje deli i većina radika u protestu, u Srbiji se ništa neće promeniti dok ne padne krv. (izvor -- GRUPA PODRSKE RADNICIMA KRAGUJEVACKE FABRIKE ZA PRERADU KOZE "PARTIZAN")

Нема коментара: