среда, 11. март 2009.

Traže kazne za napadače na aktiviste „Gej strejt alijanse“

KRAGUJEVAC - Grupa od desetak maskiranih huligana nasrnula je preksinoć na aktiviste „Gej strejt alijanse“ dok su održavali konferenciju za štampu u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru. Pet minuta nakon početka konferencije, u 18.15 sati, začula se lomljava stakla i razbijanje velikih ulaznih vrata. Policija je došla brzo, ali su se napadači razbežali.
Prema rečima Borisa Milićevića, predsednika ove alijanse koja se bori za prava manjinskih grupa i ljudi koji imaju drugačije seksualno opredeljenje, žalosno je to što se dogodilo u Kragujevcu.
- Očekujemo da nas policija zaštiti i da brzo pronađe napadače. Razlog ovakvog ponašanja je izražena homofobija koja vlada u Srbiji. Nadamo se da će političari i svi javni akteri preuzeti odgovornost za svoje postupke i vratiti u skupštinsku proceduru antidiskriminacioni zakon, i prestati da koriste govor mržnje. Imam punu podršku porodice i prijatelja iako sam gej. Čak i na poslu nemam problema sa kolegama. To je moje pravo da budem drugačiji od drugih i nikoga ne ugrožavam - kaže Boris Milićević.
Povodom incidenta hitno je reagovao i Savet za bezbednost Skupštine grada Kragujevca, koji je istakao da se radi o slučajnom izgredu koji ne predstavlja realno stanje u gradu. Prema rečima predsednika Skupštine grada Saše Milenića, centar Šumadije neguje tradicionalne vrednosti, ali to ne znači da se ukida pravo na različitosti.
- Napad na aktiviste „Gej strejt alijanse“ je pogrešan potez, jer ruši velike napore koje su svi uložili da se Kragujevac pročuje kao grad bezbednosti, tolerancije i u kome je svako siguran. Dobili smo uveravanja iz policije da će napadači biti uhapšeni i privedeni pravdi. Zalažemo se za tradicionalnu srpsku porodicu, ali smo sigurni da sa svima koji imaju drugačije sklonosti od tradicionalnih treba polemisati na osnovu argumenata i činjenicama, a nikako silom. Vrednosti za koje se mi borimo su dovoljno jake same po sebi, pa je zato svako nasilje nepotrebno - kaže Saša Milenić.
Članovi „Gej strejt alijanse“ su, kako saznajemo od nadležnih, pogrešili u tome što nisu prijavili događaj, jer bi u suprotnom on bio proglašen za rizični skup i bio bi obezbeđen na samom startu. Tako bi bilo nemoguće izbijanje bilo kakvog incidenta.
Istraživanja koja je sproveo „Jazas“ pokazala su da se oko 900 muškaraca u Kragujevcu izjasnilo da ima seksualne odnose sa istim polom. Podaci kojima raspolaže policija govore da u centru Šumadije ima oko 2.000 osoba koje spadaju u gej populaciju. (izvor -- BLIC)

Нема коментара: