четвртак, 13. новембар 2008.

Čuvaju zimnicu na požarnim stepenicama

KRAGUJEVAC - Od 65 visokih zgrada i solitera u Kragujevcu, koji imaju više od šest spratova, tek svaki peti objekat je propisno zaštićen od požara. Većina nema protivpožarne stepenice, hidranti su pokradeni, a rezervni hodnici zakrčeni otpadom. U pojedinim soliterima stanari su na protivpožarnim stepenicama smestili zimnicu i razne druge stvari.

Prema rečima Nenada Miloševića, komandanta Vatrogasno spasilačke jedinice, policija ima specijalno vozilo sa merdevinama, ali one dopiru tek do sedmog sprata. Za one koji žive u stanovima na višim spratovima problem je što uglavnom nema požarnih stepeništa, što su hidranti pokradeni i neupotrebljivi ili što su rezervni hodnici zakrčeni otpadom.
- Vatrogasni kamioni ne mogu da priđu većini visokih objekata zbog parkirališta, trafika koje su tu privremeno postavljene, zasađenog drveća... Kada je goreo soliter u centru grada visok 14 spratova, nismo mogli da priđemo. Morali smo da se probijamo kroz hodnik - kaže Milošević.
U soliteru „A“, na adresi Nikole Pašića 10, gde je pre pet godina besneo dramatičan požar koji je izbio na 12. spratu, zatekli smo predsednika kućnog saveta Miodraga Vukićevića.
- Ovaj objekat je sagrađen 1963. godine. Ima samo jedan hidrant, na osmom spratu. Na svu sreću, on je bio ispravan, pa su ga vatrogasci koristili da ugase vatru. Temperatura je bila tako visoka da su sagorela sva vrata na 22 stana iznad, a popucala su od toplote i sva stakla na krovu. Protivpožarne stepenice ne postoje. Jedan jedini hidrant čuvamo kao oči u glavi, stavili smo katanac, a tu je i spisak stanova koji imaju ključ - kaže Vukićević.
Susedni soliteri su moderniji, imaju hidrant na svakom spratu. Ali, nijedan nije upotrebljiv. Creva i mlaznice su pokradeni, nema čak ni ventila. Postoje na svakom spratu i vrata koja vode u tunel za spasavanje, ali ona su zaključana katancima ili zašrafljena. Na petom spratu solitera „D“ ta vrata su razvaljena, a unutra je skladište otpada i loma. Preko male metalne ograde je mračni prostor, pravi bezdan dubok oko 30 metara. Na zid su prikovane metalne merdevine niz koje je nemoguće sići.
- Ove prostorije služe onima koji su ih prisvojili da u njima drže zimnicu. Neki tu čuvaju nepotrebne stvari. Prvi put čujem da je to sporedni izlaz. Ako dođe do požara, možemo samo da čekamo u stanu na spas ili da krenemo niz hodnik - kaže stanarka Dragica V.
Zgrade u naselju Bubanj koje se nadziđuju nemaju nikakav izlaz za slučaj požara. Ima i starih višespratnica koje su bez dodatnih stepeništa, kao što je zgrada u centru grada, u Ulici Save Kovačevića broj 1. Da su i u višespratnicama koje su sagrađene po propisima spoljašnje stepenice često neupotrebljive, pokazuje i primer solitera na Trgu Mala vaga. Stanari na njima čuvaju nepotrebne stvari, zimnicu, razni otpad. Zato su beskorisne i neprohodne. (izvor - BLIC)

Нема коментара: