среда, 11. јун 2008.

Ukrao novac jer je bio ljut na ženu

KRAGUJEVAC - Dok policajci intenzivno prekopavaju spomen-park Šumarice, koji inače ima 350 hektara, tragajući za preostalih 100.000 evra ukradenih iz sefa „Rajfajzen banke“ u Kragujevcu prošle subote, blagajnik Aleksandar Spasić ćuti i čeka u pritvoru da se saslušaju svedoci pronevere veka za koju je osumnjičen.
Prema rečima Suzane Grujović, istražnog sudije Okružnog suda, Spasić je saslušavan tri sata, sve do 2.30 sati. Na saslušanju je naveo da je „novac iz banke odneo zato što su ga bivša supruga i njeni roditelji omalovažavali“. Na taj način hteo je da pokaže da „može da napravi veliku stvar, da nije nesposoban i da „ može da iznese milion i po evra, a da nikome ne fali ni dlaka s glave“.
Kako „Blic“ saznaje, Spasić je prekjuče satima policajcima postavljao zagonetke kao uslov da im otkrije lokaciju sedme rupe u kojoj se nalazi ostatak od 1,44 miliona evra koje je izneo iz banke. Inspektori su se trudili da reše zagonetke i uspevali su, ali uglavnom kasno, posle roka od 15 minuta koji im je davao, pa zato manjak iz sefa banke nije do kraja nadoknađen. Spasić je sam birao inspektore sa kojima će da priča. Inače, u šest rupa u spomen-parku nađeno je 1.340.000 evra. Novac je prebrojan u policiji i juče vraćen u banku.
Kako je izjavio Okružni tužilac Darko Polojac, može da se nasluti da je „bankar proneverio ogroman novac sam“ i da „nije imao pomagače“. Na saslušanju je naveo nekoliko različitih motiva, koje je teško logično povezati. Zbog toga će, najverovatnije, biti upućen i na psihijatrijsko veštačenje. On, kako se pretpostavlja, novac i nije hteo da ukrade, jer je oko 23 sata u subotu, iz kafića „ Trezor“, sam pozvao policiju da ga uhapsi.
Aleksandar Spasić je prekjuče u kasne sate doveden u Okružni sud, obučen u crnu majicu i donji deo trenerke. Jako policijsko obezbeđenje je bilo tu zbog velikog džaka sa oko 20 kilograma novčanica od preko milion evra, koje su u sud dopremljene u isto vreme. Nakon saslušanja, odveden je u zatvor u Petrovcu kod Kragujevca, gde će boraviti dok traje istraga, u kojoj će biti saslušani i svedoci ove nečuvene pronevere.
Sudski veštak i profesor Medicinskog fakulteta dr Slavica Đukić-Dejanović kaže za „Blic“ da će se „utvrditi da li je bankar zdrava ili bolesna ličnost“. Postoji mogućnost da je njegov duševni bol „uticao da se ponaša potpuno detinjasto, u neskladu sa svojim godinama, kako bi pokazao okolini da može da uradi nešto što drugi ne mogu ili ne smeju“. U svakom slučaju, kako tvrde stručnjaci, radi se o krajnje neobičnoj ličnosti bujne mašte i natprosečne inteligencije.
---------
Hiljadu franaka u sandučetu
Dan pre nego što je u putnoj torbi iz banke izneo 1,44 miliona evra, Spasić je u poštansko sanduče stana svoje bivše žene, s kojom ima i dvoje dece, ostavio pismo i u njemu 1.000 švajcarskih franaka. U njemu je sitnim slovima napisao kako je ogorčen, uz brojne uvrede i optužbe. Pismo i novac je prekjuče našla komšinica, jer je njegova bivša žena sa decom otišla na letovanje.

Нема коментара: