уторак, 1. април 2008.

Peticijom protiv zatvaranja poslednje knjižare u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Inicijativni odbor za zaštitu poslednje knjižare u Kragujevcu uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću, tražeći da spreči zatvaranje te kultne knjižare u centru grada, a građane pozvao da podrže njihovu akciju.

"S pravom očekujemo da u 21. veku lokalne vlasti iskoriste svoj autoritet i spreče zatvaranje poslednje knjižare u gradu", navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu gradonačelniku.
Peticiju će građani moći od danas potpisivati ispred tog objekta, gde će se narednih dana održavati i različiti kulturni sadržaji.
"Status grada, koji Kragujevac s pravom nosi, brani se ne samo formom, nego i raznovrsnim kulturnim sadržajima. Čak je i nepismen srpski knez u 19. veku Miloš Obrenović shvatio značaj kulturnih institucija i podržao osnivanje Liceja, preteče Univerziteta i Teatra", navodi se u peticiji. Potpisnici peticije, među kojima su slikari, književnici, novinari, zdravstveni radnici od gradskih vlasti traže i da stupe u kontakt sa novim vlasnicima trgovinskog preduzeća "Srbija", u čijem je sklopu i objekat gde je do sinoć bila knjižara, i pomognu da taj objekat, kao i prethodnih pet decenija, nastavi "da živi" kao knjižara.
Reč je o objektu u kojem su se knjige prodavale od 1953. godine i od tada nikada nije menjao namenu. U Odboru tvrde da je reč o nacionalizovanom objektu posle Drugog svetskog rata, koji je grad praktično dao Trgovinskom preduzeću "Srbija", i da ga nije trebalo prodati na aukciji.
"Nijedna knjižara i galerije ne mogu da učestvuju u trci sa bankama i megamarketima u plaćanju zakupa objekta u centru grada, i zato ćemo institirati i tražiti od grada da tu i ubuduće bude knjižara", tvrde u Odboru. Objekte TP "Srbija" nedavno je na aukciji kupila izvesna Ana Petrović, a kako se nezvanično govori, iza te kupovine stoji srpski biznismen Miroslav Mišković. (izvor - BLIC)

Нема коментара: