четвртак, 7. фебруар 2008.

Kasni izgradnja Vladičanskog dvora

Kragujevac – Iako je namera Srpske pravoslavne eparhije šumadijske bila da tokom prošle prošle godine privede kraju radove na izgradnji novog Vladičanskog dvora, objekat predviđen za novo sedište eparhije još je daleko od završetka. Najveći problem su novčana sredstva. Do sada je sakupljeno i utrošeno oko 20 miliona dinara.

– Najveći deo sredstava je obezbeđen putem priloga koje su davali preduzeća, ustanove, građani, a izgradnju je pomogla i lokalna samouprava. Obezbeđena sredstva, međutim, nisu dovoljna za završetak objekta. Nadamo se da ćemo do sredine 2008. završiti započeto, a novi Vladičanski dvor biće pravi ukras Kragujevca – kaže u izjavi za „Politiku” sekretar eparhije Rajko Stefanović.

Novi objekat se, prema njegovim rečima, gradi iz funkcionalnih razloga, pošto je ustanovljeno da stari Vladičanski dvor, sagrađen 1984. godine, više ne odgovara potrebama eparhije. U novom vladičanskom dvoru, površine oko 900 metara kvadratnih, biće smeštena sala za sastanke, kancelarije, biblioteka Eparhije šumadijske, kapela i apartmani za smeštaj gostiju episkopa šumadijskog Jovana.

– Izgradnja novog Vladičanskog dvora poklapa se s proslavom jubileja Šumadijske eparhije, koja slavi 60 godina svog postojanja. U izgradnji učestvuju naši vernici, kojima smo neizmerno zahvalni na prilozima, i svi namesnici Šumadijske eparhije. Oni su predložili da se prilozi povećaju, ali je preosvećeni vladika to odbio. Ipak, nadamo se da ćemo naći načina da sakupimo sredstva koja trenutno nedostaju – kaže gospodin Stefanović.

Novi Vladičanski dvor se gradi u porti kragujevačke crkve, koja se nalazi u samom centru grada. Reč je o objektu srpsko-vizantijskog stila, a njegov autor je arhitekta Sava Stražmešterov iz novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je radio i na obnovi manastira Hilandara. Radove na objektu izvodi građevinsko preduzeće „Kapitel””, koje je na izgradnji novog Vladičanskog dvora angažovala više desetina radnika.

--------------------------------------------------------------------------

Sto miliona dinara za završetak radova

Episkop Jovan je na sastanku koji održan polovinom januara u Kragujevcu, obavestio arhijerejske namesnike kako je za potpuni završetak novog Vladičanskog dvora potrebno još oko 100 miliona dinara. Da bi se nekako namakle tako velike pare tada je odlučeno da svaki sveštenik, a u Šumadijskoj eparhiji ih ima više od 200, mora da retroaktivno izdvoji po dva evra od svake „trebe” koju je obavio u prošloj godini (krštenje, venčanje, opelo...) Za ovu godinu svaka crkvena opština, takođe, treba da izdvoji još po 100 evra za gradnju Vladičanskog dvora. Sveštenstvo Šumadijske eparhije nije baš blagonaklono dočekalo ove nove namete svog arhijereja. Prvobitna odluka da svaki sveštenik iz ličnih prihoda izdvoji po 400 evra, a svaka crvena opština oko 600 evra za dovršetak gradnje dvora je preinačena, jer su sveštenici negodovali. Inače, za razne fondove Šumadijske eparhije svaka crkvena opština dužna je da godišnje izdvoji od 500 do 1.500 evra. Svaki sveštenik, takođe, za eparhiju treba da u toku godine da između 1.200 do 1.700 evra. (POLITIKA)

Нема коментара: