среда, 18. март 2009.

Za brucoše 1.000 mesta manje

KRAGUJEVAC - Prvu godinu studija na 11 fakulteta Kragujevačkog univerziteta moći će da upiše 2.961 brucoš, 1.019 manje nego prošle godine. Prema rečima Zorana Ponjavića, prorektora za nastavu, o trošku države studiraće 2.015 akademaca, koliko i ove godine, ali će broj samofinansirajućih biti manji za više od hiljadu. Razlog za smanjenje su akreditacije koje su fakulteti dobili ili ih traže prema prostornim i kadrovskim mogućnostima, kao i platežnoj moći roditelja studenata.
- U okviru kvota za akreditaciju menadžmenti fakulteta su se već opredelili koliko će na jesen upisati budžetskih, a koliko samofinansirajućih studenata. Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, Agronomski u Čačku i Mašinski u Kragujevcu ne planiraju upis samofinansirajućih brucoša - kaže Ponjavić i navodi da su i ostali fakulteti smanjili broj od 20 do 60 odsto. Lane je ponuđeno 1.965 mesta za upis samofinansirajućih studenata, a popunjeno je tek svako četvrto.
Dragan Knežević, student prorektor na Kragujevačkom univerzitetu, smatra da su fakulteti tražili i dobili akreditacije za upis brucoša rukovodeći se prošlogodišnjim brojem prijavljenih samofinansirajućih kandidata. Sa druge strane, Marko Krstić, predsednik Asocijacije studenata na Pravnom fakultetu, osuđuje odluku uprave o smanjenju samofinansirajućih za polovinu.
- Svima koji žele da studiraju pravo trebalo bi pružiti priliku, a kako će je oni iskoristiti, stvar je svakog kolege - kaže Krstić.
Prema rečima Zorana Ponjavića, prorektora za nastavu, rukovodstvo Pravnog, Ekonomskog, Pedagoškog, Učiteljskog i Medicinskog fakulteta odlučilo je da poveća naknade za studije za narednu školsku godinu u proseku za 10 odsto. Na mašinskim fakultetima u Kragujevcu i Kraljevu i Agronomskom u Čačku školarine se neće menjati. Ponjavić navodi da su školarine na Kragujevačkom univerzitetu najniže u Srbiji, izuzimajući Univerzitet u Prištini. (izvor -- BLIC)

Нема коментара: