среда, 18. март 2009.

Impensus: Bio jednom jedan Jumba... [2]



Bog da mu dušu prosti, baš mi je žao kao čoveka.
Meni je predavao godinu dana marksizam.
Neosporna je njegova inteligencija kao i obrazovanost, ali kao pedagog pitanje... Mislim, decu od petnaest godina vređati pogrdnim imenima, i uporedjivati ih sa životinjama...
Devojku iz mog razreda koja je u školu uvek dolazila doterana i našminkana nazivao je: seoski vašar?!
Meni lično je bilo mucno bubati sve one definicije marksizma koje on izdefiluje, da sociologija je već nešto drugo a danas osim Jumbinih provala i vredjanja ja se ne secam bas ničega vezano za predmet marksizam.
Sećam se: jednom šeta Jumba učionicom u pohabanom odelu sa flekavom kravatom oko vrata i obaveznim belim patikama na nogama. Prvi čas marksizma: postavlja pitanja na koja sam daje odgovore, mrmlja i vređa nas sve celokupno: diletanti, foliranti... Onda ubacuje tu po koju i životinju, a mi onako pokisli i dremljivi cutimo i slusamo razne „epitete”.
Posle, dolazi prof. umetnosti. Gleda nas onako neraspolozene i pita šta se desava. Mi ženi ispricamo za uvrede.
Veliki odmor.
Kroz hodnik profesorka doziva:
- Kolega Ignjatovicu! Htela sam nešto da Vam saopštim: mislim da nije u redu decu od 15-16 godina koji još nisu zakoracili u život vređati i nazivati pogrdnim rečima i imenima.”
- Šta je bre ti glupaco, šta "oćeš - mrmlja tiho Jumba.
- Kolega Ignjatovicu, kada budete odneli to vaše odelo na hemijsko čišćenje zajedno sa tom vasom kravatom na kojoj se vidi šta ste doruckovali i obucete se cisto i uredno, tek onda Vam dozvoljavam da mi se ponovo obratite!
Posle toga mislim da je nas razred doziveo kolateralnu štetu.
Jumbu sam poslednji put videla u avgustu 2006 ili 2007... nisam sigurna.
Sedi sam u Balkanu, ispija pice...
Jedino je možda pateticno sto nije ipak docekao krah globalizma i ovog liberalnog kapitalizma ciji je veliki protivnik oduvek bio...

 izvor -- serbiancafe

Нема коментара: