недеља, 7. април 2019.

PREMIJERA NOVOG FILMA NVO “MILLENNIUM”




 Povodom obeležavanja datuma kada je pre dve decenije bombardovana fabrika “Zastava”, u utorak, 09.04.2019. od 20:00 u nekadašnjem Domu samoupravljača (sala “Pozorišta za decu” Kragujevac), biće organizovana kragujevačka premijera dokumentarnog filma “Živi zid” (97 min/zemlja produkcije Srbija). Tema filma su sudbine radnika najveće fabrike automobila na Balkanu, tokom i posle NATO napada 1999. godine.

Scenario i režiju potpisuje Vladimir Paunović, doktorant FDU, kameru Dragomir Čeda Miljojković, montažu Jasmina Miljojković, a izvršnu produkciju, ispred NVO “MillenniuM” Marija Ilić. Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a lokalna promocija se organizuje uz pomoć Saveza samostalnih sindikata iz Kragujevca.

Ulaz na projekciju je dostupan uz humanitarnu ulaznicu od 200 rsd, koja će predstavljati podršku kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću, jednom od učesnika filma, kome je zbog sudske presude povodom pisanja o radu sudova, ugrožena egzistencija.

Ovo je drugi dugometražni dokumentarac iz produkcije NVO “MillenniuM” iz Kragujevca. Prvi je “Kongres zaborava” iz 2017. koji govori o “srpskim liberalima” i Kongresu kulturne akcije i koji je 2017/2018. prikazan na domaćim i regionalnim filmskim festivalima: KRAF, Kragujevac; Filmski susreti u Nišu; Tuzla film festival i Festival autorskog filma u Beogradu i ustupljen je za istraživanje povodom ovogodišnjeg nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu vizuelnih umetnosti. Ujedno je i drugi deo trilogije “Javna tajna” kojom se istražuju pojedini događaji u lokalu sa širim značajem.

Trejler link filma: https://youtu.be/dQYylDqjW1w

Нема коментара: