среда, 1. јул 2015.

Bane Patrik o Rokti



Na početku šezdesetih godina prošloga veka kapiten podmlatka kragujevačkog Radničkog je bio Radovan Jelesijević zvani Rokta. Nažalost, u kasnijem uzrastu on se nije proslavio kao fudbaler. Život ga je odveo nekim drugim putevima. Daleko od rodnoga grada, daleko od fudbalskih terena...

Ipak, u Kragujevcu i danas postoje oni koji pamte njegovo fudbalsko umeće. Jedan od njih je i Bane Patrik, gimnazijalac u tim davnim danima.

Evo njegovog zapisa:

"Pretpostavljam da će se moji vršnjaci setiti ovoga što ću sada ispričati.

Naime, na igralištu od šljake u dvorištu Gimnaziji, često su se igrale utakmice gradskih momaka. I na jednom od tih mečeva je igrao mlađani Miki Zerda, kasnije igrač beogradskog Partizana. Umesto patika, na nogama je imao gumene čizme frajerski podvrnute da ne izgledaju kao najobičniji gumenjaci. Bilo siromašno vreme, pa nije ni čudo.

Od svih poznatih i nepoznatih momaka sa te utakmice, na mene je najsnažniji utisak ostavio Rokta, mali crni momak koga već dugo nema u našoj čaršiji. Mislim da je odavno otišao u Švajcarsku.

Moguće da je on samo tada odigrao  tako virtuozno, ali ni Zerda a ni ostali nisu mogli da se primete, niti približe, Rokti.

Možda on i nije bio neki fudbaler, ali je tu utakmicu odigrao zaista fenomenalno."

Da. Bane Patrik očigledno nije ništa znao o Roktinoj prošlosti. Da je bio kapiten podmlatka Radničkog... Da je igrao zajedno za starijim Zerdinim bratom Acom...

Нема коментара: