понедељак, 9. новембар 2009.

Razglednice u Srbiji 1895-1914

BEOGRAD --- Izložba „Razglednice u Srbiji 1895-1914“ predstavlja pokušaj novog sagledavanja i vrednovanja razglednice kao jedinstvenog vizuelnog artefakta koji je imao mesto i značenje u određenom kulturno-istorijskom i umetničkom kontekstu.
Kao nova, popularna vizuelna forma koja se proizvodila i distribuirala masovno razglednice se mogu uporediti sa savremenim elektronskim i digitalnim medijima. Autor projekta je mr Jelene Perać, kustos u MPU, a izložba je organizovana povodom dana tog muzeja.
Na izložbi je prikazano 367 eksponata - razglednice koje se danas čuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, kao i u privatnoj kolekciji gospodina Miloša Jurišića. Podeljene su u pet segmenata: urbani javni prostori, svečanosti i ratna dešavanja, portreti znamenitih ličnosti i predstave naroda, reprodukcije umetničkih dela i reklamne razglednice.
Prva serija razglednica u Srbiji u izdanju beogradske knjižare Velimira Valožića pojavila se 1895. godine, a uskoro su je pratile brojne serije tog i drugih izdavača.
Izložbu prati reprezentativna publikacija - katalog, delo Dragane Lecmanović, dok je postavku radila arhitekta Bojana Đurović.

 (izvor --- BLIC)

Нема коментара: