четвртак, 15. мај 2014.

Opančar iz Kragujevca

U Kragujevcu i obližnjoj Zabojnici do sedamdesetih godina prošlog veka radilo je 14 zanatskih radnji, u kojima su majstori, kalfe i šegrti izrađivali šumadijske opanke. Posla je bilo na pretek, jer je trebalo obuti najmanje 150.000 meštana iz 64 kragujevačka sela i sedam opština Šumadijskog okruga. Porudžbine za obične, ali i kićene opanke stizale su iz Beograda, Novog Sada, Smedereva, Niša, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Valjeva i mnogih drugih mesta širom Srbije.
Samo u Karađorđevoj ulici, u centru grada, postojale su opančarske radnje.
Danas je Zvonko Božović (45) jedini opančar u gradu. Radi u istom lokalu u kojem je gotovo do kraja života radio njegov deda Rajko.
- Tokom godine napravim oko 50 pari opanaka za odrasle i decu. Mahom po porudžbini sugrađana koji žive u zapadnoj Evropi, Americi, Australiji. Kupuju ih i turisti iz belog sveta na proputovanju kroz Kragujevac kao suvenire. Povremene mušterije su i kulturno-umetnička društva iz Vojvodine, dok članovi folklornih sekcija iz Kragujevca sami snose troškove za popravku opanaka - kaže sa setom Božović.
Prema rečima vrsnog majstora, opanci se prave od tri vrste kože ekstra klase. Osnova je od goveđe, lice od svinjske, kaiševi i prepleti od kozje. Običan par gotov je za jedan dan, dok izrada kićenog traje dvostruko duže. Zvonko repromaterijal nabavlja u Grčkoj, počev od drvenih ekserčića do lepila. Opanke prodaje od 1.500 do 2.000 dinara, u zavisnosti od broja. Meštani iz Šumadije opanke nazuvaju kada idu na vašare, svadbe, litije i drugim svečanim prilikama i sastavni su deo narodne nošnje.
On je opančarski zanat ispekao kod deda Rajka, koji je radnju nasledio od svog oca. Na istom mestu je više od šest decenija. Božovići opančarski zanat više od dva veka prenose sa kolena na koleno. Dve Zvonkove ćerke nameravaju da prekinu tradiciju.
- Od ovog opančarsko-obućarskog zanata može pristojno da se živi, jer većina Kragujevčana nosi kvalitetnu obuću. Na cipelama menjam fleknice (tako se pravilno kaže, a ne flekice) i pete, na čizmama rajsferšluse. Presa za lepljenje i „singerica“ nikada ne miruju. Na popravke se čeka nekoliko sati, najviše dva dana - kaže Božović. Specijalista je i za izradu krznenih patika koje retko ko kupuje. Potisle ih modeli iz uvoza, deset puta skuplji.
(izvor - BLIC)

3 коментара:

Unknown је рекао...

trebaju nam ženski opanci 41 broj bez kljuna. Imate li i gde možemo da Vas nađemo pošaljite broj telefona i lokaciju na ovaj Mejl Hvala unapred Srdačan pozdrav Aco

Unknown је рекао...

Sve dodatne informacije pošaljite na ovaj e mail aco.djurkovic.gm@gmail.com

Unknown је рекао...

Dobar dan vam želim. TREBA MI INFORMACIJA ZA OPANKE PLETENAŠE(MUŠKE I ŽENSKE )DA LI IMATE KOJA JE CENA I ZA ŠUMADIJSKE OPANKE (MUSKE I ŽENSKE)...MUSKE 43 A ŽENSKE 39...I NARAVNO CENA....I gde bi mogla da ih preuzmem jer sam u Kragujevcu do Utorka