уторак, 27. октобар 2009.

„Kinesku četvrt“ grade na Metinom brdu


Kragujevac - Oko 400 radnika koji će iz Kine doći u Kragujevac da grade Južnu obilaznicu, biće smešteno u montažnim objektima na Metinom brdu. U kragujevačkom Studentskom centru nameravaju da se uključe u pripremanje obroka za radnike iz Kine i već su nabavili recepte tradicionalne kineske kuhinje.
Nakon što je prošlog četvrtka Vlada Srbije prihvatila da se u specijalnom aranžmanu sa Republikom Kinom nađe i projekat Južne obilaznice u Kragujevcu, koji je vredan 25 miliona evra, u centru Šumadije su ubrzane sve aktivnosti vezane za prihvat stranih građevinskih radnika. Predugovor sa kineskim firmama o gradnji obilaznice trebalo bi da bude potpisan do kraja meseca, ugovor do kraja godine, a radovi bi trebalo da počnu u martu, kada će stići i radnici iz Kine. Kako je za „Blic“ izjavio Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika, „već je obezbeđena lokacija na Metinom brdu, na kojoj će biti smešteni montažni objekti u kojima će kineski radnici da žive“.
- Najveći i najteži deo posla je vezan za tunel koji će se protezati ispod naselja Bresnica i Pivara i sa 1,5 kilometara će biti najduži u Srbiji. Kako za sada znamo, inženjeri iz Kine, koji svakog vikenda borave u Kragujevcu i snimaju teren, predviđaju mogućnost da tunel buše sa dve strane kako bi posao bio gotov u najkraćem mogućem roku. To je bitno pre svega zbog ugovora sa italijanskim „Fijatom“, za čiju je novu proizvodnju automobila, najavljenu za 2011. godinu, Južna obilaznica izuzetno važna - kaže Zdravković.
Dok delovi iz dvadesetak fabrika, koje će napraviti svoje pogone u industrijskoj bescarinskoj zoni Kormansko polje, ne krenu put fabrike automobila, Južna obilaznica i tunel će morati da bude gotova i spremna za saobraćaj. Zato će tokom narednih meseci sve biti usmereno za prihvat ljudi koji imaju potpuno drugačije navike i stil života u poređenju sa domaćim radnicima koji će zajedno sa njima raditi na ovom velikom projektu.
Kako tvrdi Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra u Kragujevcu, u čijoj se kuhinji svakodnevno sprema oko 2.000 obroka za studente, „ova ustanova je već pripremljena da kuva hranu za kineske radnike“.
- Mi smo pribavili sve originalne recepture za spremanje hrane koja odgovara Kinezima i odmah možemo da krenemo u novi posao. Osim toga, za našu kuhinju, koja ispunjava sve najstrože standarde, pa i HCCP standard EU za pripremu hrane, zainteresovani su i kooperanti „Fijata“ kojima će trebati najmanje 7.000 toplih obroka svakoga dana za radnike. Problem je što danas u Kragujevcu ne postoji nijedan kineski restoran, pa nema nikakvih mogućnosti da se jede njihova specifična hrana - kaže Dimitrijević.
Poslednji kineski restoran u Kragujevcu se nalazio u Ulici Cara Lazara, ali je zatvoren pre dve godine. Ana Čen ima 28 godina i duže od šest godina živi u Kragujevcu.
- Došla sam iz okoline Šangaja i otvorila ovde prodavnicu. Imam muža i ćerku Nenu Čen. Dok je postojao kineski restoran, tu smo se svi hranili. Sada kuvamo sami, i to po našim starim receptima. Pirinač je za svaki obrok, hleb se ne jede, doda se meso - piletina ili svinjetina, a pijemo samo sokove. Kinezi retko piju alkohol. Kada bi nam neko drugi spremao hranu koja nam se sviđa, mi bismo je rado kupovali i jeli - kaže Ana Čen. (izvor --- BLIC)

Нема коментара: