среда, 24. јун 2009.

Kragujevac dobija fabriku autobusa?

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je nakon sastanka sa predstavnicima slovenačkog proizvođača autobusa kazao da očekuje da će odluka o ulaganju biti doneta za najviše mesec dana.
"Investicija je vredna između 11 i 12 miliona evra, gradiće se nova fabrika autobusa za izvoz”, kazao je Stevanović i naveo da će rok za izgradnju biti 12 meseci, a da bi u tom pogonu trebalo da bude zaposleno 250 radnika, najviše u proizvodnji.
Kragujevac su posetili generalni direktor kompanije „Vijator i vektor” Milan Šajn i direktor novosadskog ogranka te kompanije Ljubomir Stevanović. Slovenački „Vijator i vektor” se bavi proizvodnjom vozila i uslugama, a u sklopu te kompanije radi i „Tvornica vozila Maribor”.
Predstavnici „Vijator i vektora” posetili su dve lokacije na teritoriji Kragujevca, jednu u Cvetojevcu, pored autoputa, površine oko deset hektara i lokaciju Skladište preko puta proizvođača nameštaja „Forma ideale”.
Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je tokom nedavne posete Sloveniji rekao da je planirano da slovenačka kompanija u Kragujevcu proizvodi autobuse na hibridni pogon, koji koriste struju ili gas u kombinaciji sa klasičnim gorivom.
Dinkić je kazao i da je Vlada Srbije spremna da podrži takvu investiciju jer bi se autobusi izvozili i zato što bi srpski proizvođači delova dobili posao. (izvor -- B-92)

Нема коментара: