четвртак, 19. јун 2008.

Kragujevčani sprečili rušenje buregdžinice

KRAGUJEVAC - Stanovnici naselja Palilula juče su napravili živi zid ispred buregdžijske radnje „Mala Vaga“, vlasnika Merdžana Muratija, koju su peti put pokušali da sruše sudski izvršitelji uz pomoć policije. Ova radnja je stara više od 50 godina i za to vreme su je vodile tri generacije porodice Murati.

Nju namerava da ukloni njihov komšija Velimir Petrović, koji je, kako kažu gradski pravobranioci i advokati oštećenih, „plac pored njegove kuće koji pripada opštini, a na kome se nalazi radnja, uknjižio kao svoju imovinu“.
I pored toga što su sva rešenja o uknjižbi poništena, izvršioci su ponovo došli da ruše radnju poznatog kragujevačkog buregdžije i poslastičara.
Komšija Velimir Petrović se usred gužve pojavio na vratima poslastičarnice Muratijevih, na šta je reagovala Bisera Murati, supruga vlasnika lokala, uhvativši ga za revere. Ona je počela da ga drma, pa je on pobegao u susednu ulicu. Policajci nisu intervenisali. Zulfiji Murati, majci Merdžanovoj, koja ima 70 godina, pozlilo je, pa joj je ekipa Hitne pomoći ukazala pomoć.
- Hvala mojim komšijama. Mi smo na opštinskom placu, radnju sam nasledio od oca. Rekli su nam da se izvršenje odlaže jer nije stigla Hitna pomoć da mi oporavi familiju od šoka. Znam da su svi pošteni ljudi, opština i gradonačelnik uz nas. Ako se ovako nastavi, mi ne znamo gde ćemo, jer je ovo pravo mučenje - kaže Merdžan Murati.
Bisera Murati, supruga vlasnika buregdžinice, u jednom je trenutku doživela nervni slom, i počela da viče: „Evo vam sve, uzmite, streljajte nas“. Dok su prijatelji pokušavali da je umire, ona je, uz suze, pitala „šta je njena familija skrivila“. Rekla je i da će idući put otvoriti plinske boce i sve dignuti u vazduh.
- Ovo je poštena familija, rade svakog dana, hrane nas, družimo se. Ne damo da ih bilo ko iseli, jer su Goranci, ali i veliki Srbi. Za vreme bombardovanja svakome ko nije imao para, davali su hranu besplatno. Poznajem ih više od pola veka, i svi ćemo se boriti da sačuvaju radnju - kaže komšija Dušan Andrić.
Miljana Pantović koja ima 76 godina izašla je da brani komšije.
- Ova radnja hrani četiri porodice sa petoro dece. Uzimaju im posao od kojeg svi žive. Otkako znam za sebe oni rade vredno i pošteno. Zato ne sme da se desi da im neko uzme radnju i upropasti život - kaže Miljana.
Policija je, zajedno sa sudskim izvršiteljima i radnicima Elektrodistribucije, koji su trebali da isključe struju pre rušenja, stajala stotinak metara dalje od burgdžinice. Njihov pokušaj da uđu unutra nije uspeo. Građani su i ovaj put uspeli da odbrane svog komšiju i prijatelja. (izvor - BLIC)

Нема коментара: